Откриха ценна находка в Хераклея Синтика - мраморна статуя на жрица

Издирват главата ѝ, вероятно се е счупила при трус от 8 по Рихтер

15.07.2020 | 21:06 Редактор: Ивет Арабова

Нова ценна находка в античното селище Хераклея Синтика край Петрич. Преди дни археолози откриват мраморна статуя на жрица от началото на новата ера. Статуята е без глава. Учените предполагат, че се е чупила по време на силното земетресение в края на 4 век, което почти е заличило античното селище.

"Младо момиче. Вероятно жрица. Най-вероятно 1-2 в. сл. Хр. Пострадала е при земетресението в края на 4 в. сл.Хр, при което е пострадала нейната глава и част от ръката и са я погребали тогавашните хора, за да я намерим ние днес", обясни археологът и ръководител на обекта "Мраморна" доц. д-р Людмил Вагалински. 

Предполага се, че жената, чиято статуя е намерена под руините на града е била член на култово общество. 

"Има специфики в своето облекло. Една кожена дреха, което е необичайно. В този район, Средна Струма, през античността имаме още няколко примери на подобно облекло и не само на жени, даже и на мъже. Именно тази кожена дреха е израз на тази нейна принадлежност", подчерта доц. Вагалински.

Археолозите все още търсят главата на жрицата, която вероятно се е счупила при земетресението, което е било със сила над 8 по Рихтер. Надяват се да намерят и тялото на друга находка, открита преди време - глава на богиня. В момента усилията на учените са насочени към разкриване и възстановяване на западната половина на централния площад на античния град.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК