СДВР: Замерят полицаите с бомбички, павета, 30% от кордона е от жени

"Не си обяснявам как млади българи нападат полицай", заяви Георги Хаджиев

15.07.2020 | 15:40 Редактор: Искра Ангелова
СДВР: Замерят полицаите с бомбички, павета, 30% от кордона е от жени

Арести, ранени полицаи и счупени стъкла на бившия партиен дом. Така завърши снощният шести протест под прозорците на властта. Задържаните са 13. 

"Моето притеснение и това на колегите от вчерашното мероприятие, което се проведе пред Министерския съвет, е нормално и обяснимо подари факта, че вчера около 22 часа определена група хора, мотивирани опитаха да нахлуят в сградата на една държавна институция. В изпълнение на нашите служебни задължения, вие видяхте, че се наложи колеги, които са оборудвани, да се опитат да запазят, както живота и здравето на протестиращите, така и държавната институция Народно събрание", каза директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев на извънреден брифинг.

"Искам чисто човешки и да кажа, че и бих призовал онези групи от млади хора, които вчера хвърляха без никакво колебание самоделни взривни устройства в множеството, да се замислят дали не е възможно да пострада някой техен близък и роднина. Дали не е възможно да пострадат невинни граждани, недай си боже майки с деца и медиите. Свидетели сме на един изключителен феномен - всички знаете, че когато възникне някакъв проблем или някой има спешна от помощ, се обръща към определена институция, наречена МВР. Няма как при промяна на обществено-политическата обстановка да се превръщаме с репресивен орган и полицията да поема всички негативи. Вчера видяхте, че не беше използвана физическа сила и помощни средства, които по закон са ни вменени да използваме, когато това се налага", допълни той.

"Не мога да си обясня как 7,8 млади българи се агресират до такава степен, че да налитат униформен полицай и физически да се разправят с него.  Призовавам хората да протестират мирно. Има шестима задържани за опита да нахлуят в Партийния дом, за които има данни, че са съпричастни към този вандалски акт. Един от тях е пряк извършител на действията по разрушаване на вратата на сградата", каза още  Хаджиев.

На брифинга стана ясно, че има образувано досъдебно производство за хулиганство, както и че има голямо количество видеозаписи, които се преглеждат и се върши голям обем от работа.

Хаджиев добави, че има информация, че някои са лица от футболни агитки и поясни, че протестиращите не се проверяват, защото не са изградени определените за това КПП-та, за да може гражданите да се движат свободно.

"Има две непълнолетни лица, които впоследствие са закарани в 5-то Районно управление. Извикани са им родителите и са им съставени актове. Двама колеги са пострадали, един с прорезна рана на лицето, другият е бил ритнат в областта на корема. В добро състояние са", коментира шефът на СДВР.

""Нали сте наясно, че полицаите имат семейства. Техните семейства се притесняват, когато излизат на работа. Стават обект на агресия - замерят ги с бомбички, павета, пиротехнически ракети, кутии с боя. 30% от този полицейски кордон е изграден от жени и млади момичета. Искаме да покажем, че ние сме там, за да помагаме и да сме в услуга на обществото", категорично заяви комисар Хаджиев.

Снимка: Виктор Борисов / Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 3 години
Жени не се бият. Явно е имало провокатори. Жалко е , че опорочават нещата. Сигнализирай за неуместен коментар