Митев, НФСБ: Използват протестите за цели на БСП и Божков

"Още не сме справили с пандемията от Ковид-19", коментира депутатът

14.07.2020 | 21:51 Редактор: Искра Ангелова

Шестият пореден ден на антиправителствени протести е факт. Хората остават непреклонни в исканията си, а именно - оставка на правителството и  главния прокурор Иван Гешев. По-рано вицепремиерът Красимир Каракачанов посочи, че към днешна дата правителството няма намерение да подава оставка. 

"Какво ще се подобри в живота на нашите съграждани, ако правителството подаде оставка в момента? Нищо няма да се подобри, за съжаление, даже може да се влоши ситуацията. Алтернатива винаги има. Дали има някой различен, който да поеме управлението и да носи отговорност - аз лично не съзирам", каза депутатът от НФСБ Христиан Митев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че още не сме справили с пандемията от Ковид-19.

"Кризата продължава и по света, както и у нас. Никой не може да каже какво ще се случи с нея през есента и как ще се отрази заедно с другите щамове на грипните вируси. Дали здравната ни система ще издържи, като брой легла, медицински персонал, който да се грижи за болните. Всичко това са предизвикателства, които седят пред избирателната и законодателната власт", допълни депутатът.

Митев коментира, че са започнали доста инициативи, които имат за цел подобряване на благосъстоянието на българските граждани.

"Ние водим разговори за изпълнение до края на мандата на ангажимента ни за увеличаване на минималната пенсия на 300 лв. Това ни мотивира да не подаваме оставка и да продължаваме да управляваме. Не виждам индикации вотът на недоверие на БСП да мине. Нека да видим какви ще са мотивите на колегите от партията. За съжаление, миналият път вотът беше изключително зле подготвен, изцяло немотивиран. По-скоро беше с обща контестация, отколкото професионален поглед върху проблемите на корупция", категоричен е депутатът от НФСБ.

Митев добави, че корупционният модел трябва да бъде разрушен и борба с корупцията трябва да има на всички нива.

По-рано през деня специализираната прокуратура публикува 4 телефонни разговора на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, спрямо когото са прилагани специални разузнавателни средства.

"Някои хора се опитват да яхнат тези протести, да ги оглавят и да ги използват за своите политически цели. Информацията, излязла по-рано от прокуратурата, разкрива няколко неща - топла връзка между БСП и Васил Божков, който е с 19 обвинения. Това са опити протестите да се използват за постигане на политически цели от страна на БСП, включително и лични цели - сваляне на обвиненията от страна на Васил Божков", каза още Христиан Митев.

Той подчерта, че борбата със задкулисието трябва да става по два начина - ясни правила, разписани от законите, ясна конкурентна среда и прилагане на тези закони и контрол, което е сериозен недостатък.

"Оставката не е решение. Този протест е изключително разнороден, но няма изкристализиране на послания, които са свързани с конкретни управленски действия. Демокрацията не е застрашена, протестите показват, че живеем в демократична държава. Такова нещо не може да видите в Северна Корея", посочи депутатът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК