Танева проверява дали у нас се използват неразрешени препарати за растителна защита

Резултатите от проверката следва да се обобщят в доклад

14.07.2020 | 16:48 Редактор: Искра Ангелова
Танева проверява дали у нас се използват неразрешени препарати за растителна защита

Върховна административна прокуратура възлага на министъра на земеделието, храните и горите да провери дали в страната се внасят, продават и използват неразрешени препарати за растителна защита.

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се съдържат данни, че земеделски производители използват неразрешени препарати за растителна защита.

Поради изложеното и на основание чл.145, ал.1, т.З, ал.2, пр.1 и ал.З от Закона за съдебната власт (ЗСВ), ВАП назначава спешна проверка, която трябва да установи осъществява ли се внос, пускане на пазара или употреба на неразрешени или негодни продукти за растителна защита, както и на продукти за растителна защита от лица, които не притежават разрешение за пускане на пазара и употреба. Спазват ли се забраните по чл. 101, чл. 107  Закон за защита на растенията (ЗЗР). Обхвата на проверката трябва да установи земеделските производители използват ли препарати за растителна защита, които не са разрешени или съдържат такива съставки, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Резултатите от проверката следва да се обобщят в доклад. В случай, се разкрият и други обстоятелства от значение за правилното изясняване на жпоставените въпроси, същите да следва да бъдат описани в обобщаващия акт. 

В него трябва да бъдат вписани още направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и заповеди за налагане на принудителни административни мерки.

Докладът от проверката следва да бъде представен на ВАП в най-кратък срок.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК