Кой печели от протестите и дестабилизацията в държавата?

"Протестите създават усещането на кризисност и неизбежност", каза доц. Стойчо Стойчев

13.07.2020 | 22:25 Редактор: Искра Ангелова

Антиправителствените протести заляха няколко града в страната. В столицата недоволството продължава пети ден. Протестиращите настояват за оставка на правителството "Борисов" 3, както и на главния прокурор Иван Гешев.

"Никой не печели от дестабилизацията, с изключение на хората, които имат интереси институциите да не работят в момента. Това са хората, които са със заведени обвинения от прокуратурата, намиращи се в чужбина. Те са най-големите печеливши", каза политологът доц. Стойчо Стойчев за "Денят ON AIR".

Той посочи, че е възможно Васил Божков да има план за цялостен проект, който да включи множество стъпки и етапи, които да доведат до преформатиране на институциите в България. Както и промяна на политическия модел по начин, по който той вижда за правилен

"Протестите са комплексни, защото те са създават усещането на кризисност и неизбежност. Ние трябва да очакваме, това което ще се случи", коментира още доц. Стойчев.

И добави, че ако има предсрочни избори, то те ще бъдат минимум след 3 месеца.

"Не виждам толкова чрезвичайно в страната, за да се налага да бързаме с 3 месеца, освен ако не искаме президентът Радев да създаде служебно правителство по време на извънредна обстановка. Това ще доведе до пълен контрол върху всички лостове в държавата. Министрите той ще си ги назначава, той ще си ги освобождава", заяви доц. Стойчев.

"Едва ли ще разчита на прокуратурата да направи проверка на предишното управление. Той иска възмездие срещу всички, които не го харесват", допълни политологът.

Според Стойчев за протестите има няколко сценария. Един от тях е - напрежението ескалира до степен, в която правителството ще бъде принудено да подаде оставка. А другият е протестите да формулират конкретни искания за политики и да се постигне консенсус с правителството, което ще започне да ги изпълнява.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК