Дончев: В сградата на Министерски съвет се влиза чрез избори

България и достъпът до финансов ресурс по Плана на ЕС

11.07.2020 | 19:30 Редактор: Таня Харизанова

„Всичко, което се случва, отдавам на ниска политическа култура и липса на демократичен рефлекс. Защото в сградата на Министерски съвет се влиза през избори. Това е инструментът, който демокрацията е определила за избиране на тези, които ще носят отговорност за управлението на държавата. Мнозина, обаче, считат, че начинът за влизане в сградата на Министерски съвет е с дълга засилка по бул. Дондуков. Не става по този начин“. Това каза в предаването „Брюксел 1“ вицепремиерът Томислав Дончев по повод събитията в страната.

По повод „Зелената сделка“ вицепремиерът бе категоричен, че натискът „пари срещу реформи“е позитивен за страната ни. Той обаче предупреди, че „не бива да следваме свръхамбициозни цели за въглеродните емисии“. Според него, дори да спрем изцяло производството на въглища в Европа, ще има други карбонови емисии. По направени изчисления, вулканът Етна, дори когато не изригва, за един ден отделя толкова въглероден двуокис, колкото българската икономика за една година. Това няма да спре приемането в пълнота на целия Зелен пакт.

Според Томислав Дончев, има изключително мощна коалиция от държави, които преследват амбициозни цели на „Зелената сделка“. Вицепремиерът уточни, че няма краен срок, в който трябва да затворят въглищните централи. Всеки, който коментира конкретна дата, не е прав. Закриването на въглищните централи не е въпрос на близко бъдеще. Те дават 40 - 60 % от енергията. Може би някои от централите ще се наложи да се преформатират на газ.

Томислав Дончев коментира и решението на ЕП по пакета „Мобилност“. Според него, то излиза извън контекста на общия пазар и до голяма степен е неевропейско. „Западните страни гледат на нашите превозвачи като на конкуренти, които предлагат дъмпингова услуга, а това не е така“, уточни вицепремиерът.

България може да получи 600 милиона евро до края на годината от спасителния анти-ковид план на ЕС, коментира вицепремиерът, като допълни. „Трябва да излезем с Национален план във връзка в европарите за ковид-кризата. Инвестициите трябва да бъдат в няколко тесни сфери – енергийна ефективност, дигитализация в частния сектор, образование, наука и иновации, и всичко, свързано със „Зелената сделка“.

Цялото интервю на вицепремиера Томислав Дончев можете да гледате в предаването „Брюксел 1“ от 11.7.2020 по Bulgaria on air!