Радев поиска оставката на правителството и Гешев

"Гневът е дълбок, трупан е с години", заяви той

11.07.2020 | 15:05 Редактор: Искра Ангелова
Радев поиска оставката на правителството и Гешев

Президентът Румен Радев поиска оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

"Решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време бе целенасочена и недопустима провокация към гражданския мир.  В късния часове се стигна до сблъсъци между протестиращите и органите на реда. Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение - не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България. Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и бездействие, спрямо грабежа. Погазването на презумпцията за невинност. Задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите", заяви президентът в обръщение към народа.

Той допълни, че адвокати в много градове настояват за промяна в прокуратурата.

"Гневът е дълбок, трупан е с години и не може да се потиска със страх и сила. Мафиотизацията на управлението накара свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и връщане на основни граждански свободни, методично погазвани последните години. Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България. България на закона , принципите и правилата", каза още държавният глава.

"Изходът от създалата се ситуация е един - оставка на правителството и главния прокурор. Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции. Всяко забавяне тласка България в безизходица. Всяко упорство увеличава риска от хаос. Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак, са недопустими и обречени. Формира се национален консенсус "антимафия". Той обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите, медиите, и административния ресурс на властта", категоричен е държавният глава.

Той призова органите на реда да се придържат към закона. 

"Убеден съм, че полицаите и жандармеристите няма да допускат да бъдат използвани срещу своите братя и сестри. Призовавам протестиращите да избягват насилие и да не се поддават на провокации. Провокацията не е лицето на мирния протест, а хилядите българи, които днес отстояват правовата държава и бъдещето на България. Силата е в истината и единението", заяви Радев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Гошо
преди 3 години
2
2 rate up comment rate down comment 0
Аз съм българче
преди 3 години
Петрова, Петров или който си тамПрезидентът на Република България е единствената политическа фигура , която се избира с пряк мажоритарен вот. Така, че Румен Радев няма да си подаде оставката. За него са гласували над 2 500 000 българи. Схващаш ли ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 3
Петрова
преди 3 години
Радев подай първо твоята оставка, пък после искай на другите.Нямаме нужда от тебе. Сигнализирай за неуместен коментар