Туроператори и хотелиери: Кризата няма да бъде преодоляна до края на лятото

Очаква се редица хотелски бази да затворят

10.07.2020 | 20:05 Редактор: Искра Ангелова

Кризата в туризма няма да бъде преодоляна до края на летния сезон у нас. В това са категорични хотелиери и туроператори, които днес се срещнаха с министъра на туризма Николина Ангелкова. Очаква се редица хотелски бази да затворят.

Ключова тема в срещите с бранша вече е планирането на сезон 2021, подчерта министър Ангелкова. 

"От Бургас на юг надолу имаме изключително добър сезон на фона на тази кризисна година. Казвам го на фона на този фон не в сравнение с 2019 година. 2-5% е заетостта в големи курорти като Слънчев бряг и Златни пясъци", допълни тя.

Хотелиерите се надяват да отпадане на 14-дневната карантина за Украйна и Молдова, а след последните данни за епидемията е канселиран полет от Литва. 

"Знаете, че Литва също затвори до края на юли, вчера бяха обрани туристите, които бяха в Бургас и Варна. Латвия също е затворена, с две думи Прибалтика падна като пазар за България. И факт е че туристи нямаме. Колегите хотелиери в изказванията си дадоха едни срокове, ако в следващите 10 дни няма подобрение на ситуацията, туристи от някакви пазари, те може би ще преминат към затваряне на хотелите", каза туроператорът Иван Кирязов.

Министър Ангелкова потвърди опасенията им.

"Има такава опасност, да, ако обстановката не се нормализира, и не се подобри, а се влошава епидемичната обстановка. Изключително трудно е на хотелиерите в Слънчев бряг да поддържат такава голяма база, да плащат разходи и съответно да не знаят какво ги очаква. Така че е абсолютно разбираемо да вземат едно подобно решение. И аз искам да благодаря на всички, на които работят в тази тежка ситуация", коментира тя.

Почти сигурно е, че английските туристи няма да получат зелена светлина за България, което обезнадежди редица хотелиери. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК