Началникът на НСО ген. Красимир Станчев подаде оставка

"Отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация", заяви той

10.07.2020 | 16:41 Редактор: Искра Ангелова

Началникът на НСО ген. Красимир Станчев подаде оставка. Това става ясно от официална позиция, изпратена от пресслужбата на НСО.

В нея се казва още, че НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ.  Допълва се още, че въпреки обещанията не са били направени промени в закона, за да стане службата по-ефективна.

В позицията пише още: "Името на Националната служба за охрана, и служителите ѝ многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес. С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството."

Малко преди оставката да стане факт, ГЕРБ и Обединените патриоти внесоха предложение за промени в закона за НСО. Поводът - скандалът с гардовете на Ахмед Доган на плаж "Росенец" 

"Настояваме незабавно бодигардовете, които спряха г-н Иванов и неговите привърженици, да бъдат уволнени", каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

По-късно за същото настоя и държавният глава, уведомиха от пресцентъра на "Дондуков" 2. Президентът Румен Радев поиска оставката на началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев с друг аргумент - желанието на НСО да ограничи достъпа по суша и вода до парк "Росенец". 

ГЕРБ и Обедините патриоти внесоха дългоочакваните промени в закона за НСО. С новите текстове единствено началникът на службата ще може да определя кой и как да бъде охраняван. 

"Като началника на службата - за да изпълнява тези си правомощия ще изисква информация от ДАНС, МВР, Държавна агенция "Разузнаване", подчерта депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров.

Според премиера Бойко Борисов право на държавна охрана трябва да имат само президентът, премиерът и председателят на Народното събрание.

"Всички останали вече имаме структура в МВР - пращат патрули и полицейски коли, охраняват го, докато мине заплахата", категоричен бе Борисов.

Промените в Закона за МВР бяха повторно приети въпреки ветото, наложено от държавния глава. С тях се създава нова дирекция, която може да охранява политици и служители на държавната власт.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Все някой трябва да поеме отговорност. Обикновено истинските виновници си остават на сухо. Сигнализирай за неуместен коментар