Борисов: Държавата ми е мила, искат да изкарат, че ГЕРБ работи с ДПС (ОБНОВЕНА)

Премиерът за Христо Иванов: Те го изкъпаха, той отива да ги подкрепя

10.07.2020 | 09:36 Редактор: Тодор Петров

"Понеже ми е много мила държавата, толкова много неща се правят, че не ми се иска от глупост да се разруши и дълги години да има проблеми. Иска ми се да го предотвратя", заяви министър-председателят Бойко Борисов в Министерския съвет.

Премиерът започна извънредния си брифинг с думите, че е приятел с Камен Донев и вечер много обича да слуша неговите монолози. Винаги съм си мислел дали мога и аз да се превъплътя в нещо такова, отбеляза той и коментира инцидента на плаж "Росенец" с лидера на "Да, България" Христо Иванов и охранителите от НСО.

Преди два дни се разиграва следната случка. Видимо публични лица - Христо Иванов всички го познават, дебаркира провокативно, носи знаме, сабя не видях дали носи. Видимо отива там с цел. Абсолютно не го виня, всяка партия използва ситуацията. Събитието е на 200-300 метра от имота, който се предполага, че е ВИП-ът, който те пазят. Нищо не налага такива действия на двама или трима охранители. Виждам артисти - единият леко върви и носи знаме, а другият го бута до водата докато джапне и си го пуска обратно. Върхът на възмущението ми - взима и хвърля знамето, като през цялото време вижда, че ги снимат! Качват се на колата и отиват да подкрепят.

"Корнелия, Румен Петков, Мая Манолова са от едно котило, знаем. Какво прави Христо Иванов да подкрепи или протестира пред този, който пряко отговаря за НСО. Те го изкъпаха, той отива да ги подкрепя. Казва, че ще държи Борисов отговорен. За кое? 4 години президентът Радев контролира НСО. Когато са ми пращали началници и заместник-началници, никога не съм казвал, че искам да ги познавам. Нямаше закон за НСО, ние направихме.", коментира още премиерът.

По думите на Борисов сценарият продължава. Той попита защо темата за охраната не е била поставена, когато ДПС и БСП са искали вот на недоверие за справяне на правителството. Или когато от ДПС са искали оставките на министри от правителството. 

"Карадайъ винаги е подкрепял решенията на президента Радев. Тогава темата с охраната не е стояла. Защо? Защото са били удобни. Сега искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно. По Делиормана и Родопите кметове са от ДПС и ГЕРБ, никога не сме ги делили", 

Премиерът обясни защо е била назначена охрана от НСО на Делян Пеевски и Ахмед Доган. По думите му и двамата ще си свалят охраната, но отговорността трябва да бъде поета от Румен Радев.

"Оставете го простака да си говори. Когато му отговориш, ставаш същият", посочи Борисов.

"Нито съм ходил на зимните, нито на летните сараи. Но много от протестиращите лидери са били там", настоя Борисов.

"Прокуратурата като влиза в сградите на министерства и ги извлича един по един, ние дума казали ли сме?! Аз ги научавам от медиите и гледам - министърът ми с белезници в ареста. В БОП-а видях, тях ги наредиха по земята. И веднага поисках оставките на всички тези ръководители", заяви министър-председателят.

Според него има сценарий на случващото се, а сценаристите вчера са се показали. Премиерът не пожела да коментира работата на прокуратурата. 

"Хубав бой няма. Като си свиеш юмрука, трябва да знаеш, че и от другата страна има юмрук. И това в условията на най-тежката пандемия, която се развива и предстои", изтъкна премиерът и благодари на медиите, че показват случващото в другите държави покрай коронавируса.

Той се обърна към опонентите си да проявят държавничество, тъй като според него има сигнали за готвена саморазправа в "Росенец". Борисов е на мнение, че крайната цел е нагтеняване на гражданско и етничеко напрежение в страната.

"Затворихме баровете, дискотеките и нощните клубове. Счита се, че там има риск. Каква е разликата между една дискотека и снощното събитие на президента, изцяло продиктувано от него?! Ако си мислите, че е спонтанно, това е абсурд, виждайки само партийни лидери с техните хора. Показаха, че абсолютно не ги интересува това, което Щабът и правителството препоръчват. Тези, които говорят за закон, изобщо не го спазват", заяви още той.

"Ние сме управляващи, но се държим като опозиция, защото те са добре организирани и с много мощна подкрепа. Ако Щабът не направи още днес публичен дебат, променям и пускам пак дискотеките и баровете. Защо да унищожавам бранша, като президентството казва "не трябва да се спазва" и дава личен пример за това?! С поведението си президентът Радев е допринесъл за разрастването на пандемията", заплаши Борисов.

Вижте още в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


4
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 3 години
Този е патологичен лъжец. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Обяснения, уточнения. Грозни сцени .. горката ни държава! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
BARBA GANYOS
преди 3 години
ЗАКЪЛНИ СЕ ТИКВО, ИНАЧЕ НЕ ВЕРВАМЕ Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 4
Деси
преди 3 години