Бивш шеф на НСО: "Росенец" е със специален статут, така се крие всичко

В момент на война между институциите най-удобната круша е НСО, посочи Румен Ралчев

09.07.2020 | 19:10 Редактор: Александра Иванова

До няколко дни от НФСБ ще внесат в парламента предложение кой да бъде охраняван от Националната служба за охрана и кой да решава това. Всичко това се случва на фона на разразилия се скандал на плаж "Росенец", където бившият правосъден министър Христо Иванов беше изгонен от охранители на службата, които пазят имота, считан за лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

Думите на президента, че НСО е под контрола на законодателната власт, зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов определи като лъжа.

"Лъжа, изречена от човек на най-висок пост. Да се прехвърля отговорността на НС е изключително безотговорно, махленско бих казал. От къде на къде извършваме един контрол, изслушваме службите веднъж годишно, това ли е контролът? Тука говорим за погазване на законите с десетилетия от НСО", посочи Симеонов. 

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че прокуратурата няма да разследва случилото се в резиденция "Росенец", и няма да навлиза в "дребни политически игрички".

"Опитът на един неуспял политик да щурмува "зимния дворец" не е инцидент. Това, което мога да констатирам е, че този опит е неуспешен поради няколко причини, най-малкото това не е Зимният дворец, вътре не е Каренин, той дойде с гумена лодка, а не Аврора. Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Прокуратурата не се притеснява да разследва Доган, Пеевски", коментира Гешев.

Бившият началник на НСО ген. Румен Ралчев подчерта, че охраната на Ахмед Доган е гласувана от три институции – ДАНС, МВР и НСО. А конкретните охранители на морския сарай са излезли от прекия контрол на службата. 

"Там има някакъв специален статут, така се крие всичко. Специалният статут е, че тази група, на практика, получава заповеди от Ахмед Доган или приближено от него лице. Изражда се постепенно техниката на охранителните методите, които се използват. Започват да закърняват и се стига до тази случка онзи ден. Не може НСО да е арбитър. В момент на война между институциите - изпълнителната власт и президентството най-удобната круша е НСО. Далеч съм да кажа, че това е провокация, но граничи с провокацията", обясни Ралчев.

Относно поругаването на националния трибагреник от един от охранителите, Ралчев коментира, че дръжката на флага можело да се окаже оръжие, а служителите на НСО първо трябвало да отстранят опасността, а след това да се легитимират. Позволено било да са в цивилни дрехи, но задължително трябвало да носят служебна карта и оръжие.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години