БАБХ установи огнище на Нюкясълска болест по птиците във Видинско

Болестта е потвърдена в два животновъдни обекта, в които са отглеждани 117 птици

09.07.2020 | 18:21 Редактор: Наталия Тотева
БАБХ установи огнище на Нюкясълска болест по птиците във Видинско

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на заболяването Нюкясълска болест по птиците в 2 животновъдни обекта – лично стопанство, в с. Гюргич, общ. Ружинци, обл. Видин.

Болестта бе потвърдена в 2 съседни стопанства за лични нужди, в които се отглеждат кокошки, пилета, пуйки и гъски.

Предприети са мерки за ликвидиране на огнището.  В двата обекта са отглеждани общо 117 птици, 102 са загинали заради болестта. Предстои умъртвяване по хуманен начин на останалите 15. 

Ще се проведе и механично почистване и дезинфекции на помещенията, в които са отглеждани птицитеПредприема се ваксинация срещу Нюкясълска болест на птиците в с. Гюргич.

Ще се извършват периодични прегледи на птиците, отглеждани в останалите населени места на територия на ОДБХ–Видин и ОДБ –Монтана.

Последното огнище на болестта в България е констатирано през 2019 г. в лично стопанство в обл. Кърджали. БАБХ припомня, че ключов фактор за превенция е ваксинацията.

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
Верно ли бе
преди 3 години
Тъкмо се чудех какво още може да измислите за да затриете каквото е останало........ *** обещава а вие унищожавате .......но това приключва скоро......... Сигнализирай за неуместен коментар