Предучилищната става задължителна за 4-годишните

Депутатите взеха това решение на първо четене с мнозинство

09.07.2020 | 13:10 Редактор: Ралица Братанова

Задължителна предучилищна ще има и за 4-годишните. Това решиха депутатите на първо четене в парламента. Крайният срок за въвеждането ѝ ще е учебната 2023/2024 г.

Според приетите днес законови промени, задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца ще се осъществява само в детските градини, а обучението ще е както досега - предимно чрез игри. 

"Като първа стъпка може да се приеме един таван за безплатната детска градина за 4 годишните, който приблизително да е равен на 600 лв. за доход от семейството", отбеляза депутатът от ОП доц. Милен Михов.

Основни критици на идеята се оказаха депутатите от БСП, според които ще се стигне до напрежение в детските заведения, тъй като в групите ще има повече от 30 деца.

"Българското мнозинство ще трябва да плаща, за това да вкара малцинството – техните деца за най-елементарното нещо. Нищо няма да излезе от това поради липсва на стратегия, ресурси и компетентност", изтъкна депутатът от БСП Иво Христов.

От "Вoля" също се оказаха по-скоро скептично настроени към закона. А от ДПС заявиха, че ще подкрепят законопроекта, но проблемът с недостига на места в детските градини трябвало да бъде решен спешно. Както и този с майчиния език. 

"Наравно трябва да се изучава българският език, както и майчиният от децата етнически произход – така разбираме демокрацията", посочи депутатът от ДПС Ерол Мехмед. 

На първо четене парламентът разреши и електронното дистанционно обучение при грипни епидемии с ограничение до 20 на сто от часовете, както и за ученици със здравословни проблеми, които налагат продължително отсъствие.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Хем задължително, хем плащайте си. Ами ако не искам да си дам детето какво следва? Да вкарват децата от малцинствата, които не говорят български. Нека има някакво препитване и тези, които нямат проблем с езика да не са длъжни да посещават! Сигнализирай за неуместен коментар