Затягат мерките: Затварят нощните заведения, без публика по стадионите

Новите правила влизат в сила от 00:00 часа на 10 юли

09.07.2020 | 12:14 Редактор: Ралица Братанова

След драстичния скок на броя на заразените с коронавирус в страната властите връщат част от ограничителните мерки. Затварят се дискотеките и нощните клубове. На стадионите пък няма да бъде допускана публика. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев.

"Сутринта се проведе редовната среща при министър-председателя на България с Националния оперативен щаб. Беше разгледана епидемичната обстановка в страната и последните тенденции в нейното развитие", започна здравният министър.

По думите отпадането на мерките е било свързано с желанието да се върнем към нормалния начин на живот и да свикнем с това, че ще трябва да живеем при наличието на коронавируса.

"За съжаление, анализът, който направихме, показа, че броят на носителите на коронавируса се увеличава и премина критичната точка от 200 души. Както ви обещах, стигнем ли до това ниво, ние ще трябва да възстановим някои от използваните мерки до този момент", заяви Ананиев.

Той добави, че не се очаква през следващите дни да спаднат носителите на Ковид-19.

"Заповедта вече е факт. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на открито и закрито се провеждат без публика. Следващата промяна е свързана със забраната на групови празненства над 30 души на открито и закрито. Това са сватби, кръщенета, балове и тем подобни", каза още министърът.

Забраняват се посещенията на дискотеки, пиано барове, нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито. Посещенията в тези заведения на открито се допуска до 50% заетост от общия им капацитет, но при спазване на физическа дистанция от метър и половина.

В заповедта е разписано още, че министрите и държавните органи, съгласно функционалната си компетентност, е необходимо да предприемат незабавни контролни мерки на територията на цялата страна, като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на противоепидемичните мерки.

"Много разчитаме на областните управители да засилят контрола и да взимат конкретни решения в зависимост от ситуацията", подчерта министър Ананиев.

В рамките на 1-2 часа областните управители ще вземат мерки със съдействието на областните щабове. 

"Ще удължим извънредната епидемична обстановка до края на месеца, но това не означава, че този срок е краен. Не вярвам, че ситуацията толкова бързо ще се промени. Резултати ще очакваме най-малко след седмица", подчерта здравният министър.

По думите му това са мерките, които ще са достатъчни, за да се спре тенденцията от последните дни.

"Случи ли се рязък скок на броя на вирусоносителите и неспазване на мерките, възможно е да се приемат и по-тежки. Добра новина е, че с всеки изминал ден се увеличава и броят на излекуваните", посочи Кирил Ананиев.

Той добави, че е напуснал стадиона по време на финала за Купата на България.

"Мачът започна със спазване на правилата, обаче след това забравиха за всичко. Емоцията на стадиона е особена, аз също съм бил футболист и съм усещал тази тръпка", каза още министърът на здравеопазването.

Ананиев смята, че увеличеният брой на вирусоносителите е именно заради такива събития - балове, струпвания на хора на едно място. 

"Имаме и клъстърно, и дифузно разпространение на вируса. За съжаление, някак си си повярвахме, че всичко е минало", коментира здравният министър.

Новите мерки влизат в сила от 00:00 часа на 10 юли. Те ще действат до второ нареждане.

Вижте още в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Правителствена пресслужба

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Еми да, това са правилните мерки. Това са местата, на които просто няма как да се спази дистанция. То там се ходи, за да се омашеш с другите. И вече всеки да внимава за себе си. Сигнализирай за неуместен коментар