Повече от половината българи са против ново затягане на мерките

През последните седмици с нарастващите случаи расте и тревогата относно вируса

07.07.2020 | 15:58 Редактор: Ралица Братанова
Повече от половината българи са против ново затягане на мерките

С ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус в последните седмици, тревогата сред българите заради Ковид-19 отново започва да расте. Въпреки това няма предразположение за затягане на мерките, сочат данните от бърз телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен между 25 и 27 юни сред 820 пълнолетни българи.

Според резултатите обществото по-скоро разчита на личната отговорност и на трезвата преценка за заплахата. Работата на властта продължава да се оценява по-скоро високо, но за няколко седмици е намаляло усещането, че заплахата е под контрол. Заедно с това намалява и увереността, че скоро ще се върнем в пълнота към живота от преди. 

Тревогата от зараза – отново нагоре
 

След като постоянно спадаше след пика си от април, сега тревогата в обществото ни по повод коронавируса отново расте. Ако преди няколко седмици 51% от българите се страхуваха, че те или член на семейството им могат да се заразят с коронавируса, сега този дял е 60%. Тези, които не се боят, са 39%, а в началото на месеца бяха 48%.
 
В началото на юни пък 72% бяха убедени, че вирусът у нас вече е под контрол, докато сега този дял е едва 38%. Промяната е очевидна и се дължи на ръста на регистрираните случаи. Днес цели 58% от анкетираните са убедени, че страната ни не контролира заболеваемостта.
 
Заедно с тази промяна сериозно намалява и увереността, че до края на годината ще има пълно връщане към нормалния живот. Сега в това вярват едва 40%, а в началото на юни оптимистите бяха 61%. Реципрочно расте делът на онези, които не вярват, че до края на годината ще се върнем към нормалността в пълна степен. 
 
Опасенията явно растат, но не се виждат признаци на паника. Тревогата остава далеч от пиковите си стойности, достигнати през април. Очевидно, обществото вече гледа на вируса с по-различни очи в сравнение с периода около началото на кризата.
 
Затягане на мерки? По-скоро лична отговорност
 

Въпреки по-тревожната ситуация в последния месец, мнозинство от 61% е против ново затягане на мерките. 38% пък са на обратното мнение и искат по-строги мерки в борбата с вируса. Малцина остават тези, които не могат да преценят.
 
Социолозите отчитат, че определено на този етап надделява нежеланието за нови ограничения. Вероятно и заради тази своя позиция, засега правителството удържа по-скоро положителните оценки, макар също да страда от ерозия на симпатията. Сега 59% смятат, че правителството се справя добре с коронавируса, а 39% са на обратното мнение.

Спазваме ли ограниченията?
 
Две трети от запитаните наши сънародници твърдят, че и сега сами спазват ограничения. 28% казват, че са ги спазвали, но вече си живеят нормален живот, а има и 6%, които твърдят, че никога не са спазвали.

Може би в данните личи и известна декларативност, но те са достатъчно показателни за това, че немалка част от обществото вече започва да възприема отговорността си пред заразата, твърдят от "Галъп интернешънъл".
 
Убеждението, че заплахата е преувеличена, остава на нивата, регистрирани наскоро – 59%. Делът е сравнително висок на фона на данните за други държави по света и показва, че обществото ни продължава да не е склонно да преувеличава нивата на опасност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК