Социолог: Борисов знае кой го е снимал и откъде текат снимките

Коментар на Евелина Славкова и политолога Георги Киряков

06.07.2020 | 21:35 Редактор: Наталия Тотева

През последните седмици обществото беше разтърсено от политически скандали, в които са замесени имената на премиера и президента на страната. Каква е целта на обстрелването с компромати?

Компроматната война е нов детайл, който се изостря в последните месеци, но не е нещо, което не сме виждали. Въпросът може е какво ще видим от тук нататък. Компроматната война много повече ще се задълбочава, ще видим много по-скандални, притеснителни неща за властта. Компроматната война тепърва започва.

Това заяви за "Денят ON AIR" социологът Евелина Славкова. Според нея социологическите проучвания показват, че няма сериозно разместване на електоралния потенциал на една лидерова политическа партия.

"БСП толкова са се самозатворили във вътрешнопартийната битка в момента - за това кой ще застане начело, че те затварят своя политически образ. Ние не ги видяхме по отношение на темата с коронавируса с по-сериозни изказвания. Това оказва влияние върху резултатите", обясни Славкова.

По думите ѝ е важно и какво ще направят новите политически формации. 

Според политолога Георги Киряков в политиката в България не е лесно да се управлява.

"Премиерът Борисов е свикнал още от началото на първия си мандат и преди това като главен секретар на МВР, с атаки лично срещу него - не срещу позицията, която е заемал, действията му. Лично срещу него се изливат компромати от 2007 г. насам", отбеляза Киряков за Bulgaria ON AIR.

По негово мнение атаките нямат смисъл.

"Нито по лична, нито по политическа линия могат да го атакуват до степен да го обезоръжат властово", уточни политологът относно премиера Борисов.

"Едно е да те нападат, когато става въпрос за политики, за пари, които са били пренасочвани, крадени. Съвсем друго е, когато те атакуват лично. Същото беше мнението ми по време на местните избори, когато излязоха снимките на годеницата на един от кандидатите за кметове - Борислав Игнатов. Това беше недопустимо. Същото е за снимките от спалнята на Борисов", каза от своя страна Славкова.

"Аз съм убедена, че Борисов знае кой го е снимал и откъде текат тези снимки. Въпросът е какви действия ще има в тази посока", добави тя.

Според Славкова правителството все пак се намира в комфортна среда, тъй като в страната не сме наблюдавали трагичните ситуации с Ковид-19 в Испания и други държави.

Социологът смята, че най-важна е икономическата криза и предприетите мерки.

"Видно е, че ни е и без това влизахме в рецесия, въпросът е колко сериозно коронавирусът ни е засегнал. Последните години част от българското общество започна да живее по-добре. Когато икономическата криза даде своето отражение, хората загубят работните си места, тогава всяка власт ще пострада. От стъпките на правителството през следващите месеци зависи какво ще се случи на изборите", коментира Славкова.

А според Киряков у нас трудно би могло да настъпи икономическа криза, подобна на тази в Щатите.

"България все още е на много ниска икономическа база спрямо средните в Европа, за да се говори, че може много да ни засегне тази криза, така както би засегнала Германия", поясни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК