Починалият д-р Стамов бил без предпазно облекло при пациента, когото спасявал

По правило такова не е задължително, ако не е ясно дали случаят е на заразен с Ковид-19

06.07.2020 | 18:41 Редактор: Ивет Арабова

Ден като всички останали за спешните медици – натоварен, важен, рисков. Д-р Юлиян Стамов се отзовава с екипа си на сигнал за пациент, за който няма информация, че е болен от коронавирус. На място обаче се оказва друго. 

"Той е бил в безизходица, трябвало е да избира себе си или пациента. Предпочел е да помогне на пациента", каза председателят на Националната асоциация на спешните медици д-р Десислава Кателиева.

Така изборът на д-р Стамов му коства онова, за което той самият се бори всеки ден – животът. Медикът не е бил с необходимото защитно облекло на адреса, тъй като по правило то не е задължително, ако в сигнала не е указано, че пациентът е заразен с Ковид-19. 

"В зависимост от сигнала, който получават – когато отиват към пациент, за когото има съмнения, че е носител на вируса – той е задължен да бъде оборудван изцяло с всички предпазни средства. Когато случаят е такъв, че се касае за друго заболяване – тогава те не са задължени да носят", обясни здравният министър Кирил Ананиев.

"Няма как пациентът да знае дали е заразен с Ковид. Той може да има усещане за задух, да мисли, че е с високо кръвно – в действителност да е с пневмония. Пациентът може да мисли, че е със сърцебиене, а всъщност да е с 39 градуса. Не е работа на пациента да си поставя диагноза", подчерта д-р Кателиева.

Пациентът, на когото д-р Стамов се опитва да помогне, умира в реанимацията на ВМА. Две седмици по-късно животът си губи и лекарят от първа линия. Д-р Кателиева отрече д-р Стамов да е имал предишни заболявания, но беше категорична, че колегата ѝ е бил без защитно облекло. 

Защо д-р Стамов не е носил предпазно облекло и има ли пробойни в системата, която спасява животи, ще установи проверка на здравното министерство, назначена в Центъра за спешна помощ в София. От Центъра за спешна помощ отказаха коментар до резултатите от проверката.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Затова спазвайте дисциплина и хигиена! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
mbcz
преди 3 години
УУУУУ за вас,вие го убихте!Той посочи имена ,имена на хора,които са го пратили на адреса без предпазни средства!Хора,които не са му осигурили транспорт до болница!!Вие сте виновни и не ни залъгвайте с разни глупости,измишльотини от вас!Шокирани сте?НАГЛИ,БЕЗДУШНИ,НЕКАДЪРНИ ,ПОДЛИ и ЛАКОМИ Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Излиза, че трябва да се опаковат за всеки случай, за който ги викат. Бог да прости! Сигнализирай за неуместен коментар