Житницата на България е изправена пред колапс

Една трета по-малко добив на пшеница след сушата в Силистренско

06.07.2020 | 15:30 Редактор: Александра Иванова

Близо една трета по-малко добив от пшеница се очаква тази година в Силистренско. Основната причина е сушата, която нанесе сериозни поражения на реколтата в района.

Нивите на Аднан Мехмед са край село Искра - някога рекордьор по производство на пшеница, а това лято изправено пред тревожна ситуация.

"Тази година причините за слабите резултати са главно, че нямаше сняг зимата, както и валежи. От 200 до 400 килограма може би ще имаме. Средният добив ще е сигурно около триста килограма, не повече", коментира той.

А разходите се увеличават с всяка година. За да се справи с финансовите проблеми, земеделецът дори обмисля нестандартна стъпка. 

"Това са 12 влизания с машини в един блок. Значи, като почнем, три пъти дискуване, сеитба, семена, препарати. Тази година за първи път пръскахме за хесенска муха, досега не сме пръскали. Също така използваме три пъти фунгицид вече, разходите ни се увеличиха а пък фирмите които продават семена и препарати вдигнаха цените много. Имаме договори по 80 лева, аз специално имам по 80 лева рента. На мен ми е неудобно, явно ще продам колата или нещо друго, само и само да се изплатя", разказа Аднан. 

Сезгин Мехмед има само 70 декара с жито, от тях очаква добив от около 500 килограма от декар, но пак приходите ще са малко. 

"Цената е 28 стотинки, защото няма качество. И да има качество, пазарът определя цената. Който има складове, чака за цена, но 1-2 стотинки. Държавата не ни подкрепя и няма как. Догодина сигурно няма да сеем жито", каза зърнопроизводителят.

В Силистренско тази година са засети около 36 хиляди декара с ечемик и близо 442 хиляди декара с жито, от което средният добив ще бъде между 400 и 450 кг.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
ivinanov
преди 3 години
За тези които си спомнят : Тракия е житницата на България! Добруджа е давала жито веднаж на 7 години! Давала е много като да се изхранят хората 7 години! Заради сушите!Тракия дава всяка година, ако няма градушки! Сигнализирай за неуместен коментар