Георги Димов: Трябва да реагираме по-силно от католиците по казуса "Св. София“

"Ние трябва да отстояваме нашия национален интерес", смята той

03.07.2020 | 22:19 Редактор: Ралица Братанова

Какво развитие да очакваме по казуса със "Света София"? Гърция нарече "фанатичен национализъм“ това, което се случва с предложението "Св. София“ да стане джамия. Американският държавен секретар Майк Помпео призова Турция да се откаже от плановете си. България трябва ли да реагира или да изчака съдебното решение? Трябва да използваме някакъв дипломатически демарш, да заявим политическа позиция. Какво може да бъде това?

"На първо място ние сме член на ЕС. А позицията на Брюксел ангажира нас. Защото ние сме Брюксел“. Това каза в предаването "Брюксел 1“ бившият генерален консул в Одрин Георги Димов.

Не само ЮНЕСКО, но и други организации, където също могат да се направят различни демарши.

За чувствителността на Гърция, Димов коментира, че "тя ще продължи да реагира, беше подкрепена и от Франция, и от Майк Помпео“.

"Ние трябва да отстояваме нашия национален интерес, в контекста на българо-гръцките отношения. От друга страна, през територията на Турция минават важни за нас енергийни източници и трасета. А нашата енергийна сигурност е в основата на националната ни сигурност, допълни бившият дипломат.

"Мисля, че с Турция трябва да имаме на двустранно ниво някакъв дипломатически демарш, защото, ние сме не само християни, но и православни. Ние със сигурност трябва да реагираме много по-силно, отколкото католиците“, категоричен е Георги Димов.

Гледайте целия разговор в предаването "Брюксел 1" в събота от 17:30.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК