Екоминистърът: Някой прави бизнес, а после държавата му чисти отпадъците

Емил Димитров - Ревизоро призна, че не е трябвало булдозери да се качват в Рила

03.07.2020 | 18:28 Редактор: Александра Иванова

Ден след като, прокуратурата възложи на екоминистъра Емил Димитров - Ревизоро да направи незабавна проверка за тежката строителна техника край Рилските езера, той призна: Не е трябвало булдозери да се качват в Рила.

Преди дни екоминистърът Емил Димитров обясни, че багерите на Рила са били там, за да направят екопътеки. 

"Личното ми мнението е, че не трябва да има булдозер там, няма място там. Имало е площадка предвидена, на която да се изсипе филца, след това да се натовари с чували, с коне да се изкачи, там да се разпръсква по алеите. В цял свят има алеи", посочи той.

По препоръка на премиера Ревизоро се е срещнал и с природозащитниците, за да обсъдят проблема. На чай.  

"Онзи ден отидох и се видях и пих чай с всички представители на паркова охрана и еколози. Имахме си сериозен разговор - глоби ще има. Прави са си хората - там багер не трябва да има", отбеляза Димитров.

Екоминистърът коментира разкритията за незаконно заровени опасни отпадъци край Червен бряг, за които прокуратурата твърди, че са свързани с фирми на обвиняемите бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови. 

"Много е хубаво някой да прави бизнес, а после държавата да му чисти отпадъците и то на много висока цена. Това нормален бизнес ли е? Цялото общество да понася негативите на това, че някой е решил на по-евтино да ги закопае някъде", посочи той.

Ревизоро засегна и проблеми с незаконни сметища. По думите му те са дело на кметовете, които не искат да плащат за депониране на отпадъците. Настоя и за законодателни промени. 

"Много от кметовете възприеха друга практика, ако си направят собствено депо някъде, рано или късно, се разбира", коментира той. 

Междувренно стана ясно, че върховната административна прокуратура е поискала да бъдат обявени за нищожни разрешителните за строителство на комплекс край Св. Влас. Самият екоминистър обяви, че все още няма формирано мнение по темата.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК