България се нарежда в топ 20 на най-добрите страни за производство в света

Докладът анализира 48 страни в Европа, Америка и Азия

03.07.2020 | 23:28 Редактор: Ралица Братанова
България се нарежда в топ 20 на най-добрите страни за производство в света

България е в топ 20 на най-добрите и безопасни за производство страни в света, пише Investor.bg, базирайки се на доклад на консултантската компания Cushman&Wakefield,

Страната ни се нарежда сред държави като Румъния, Турция и Мексико в базовия сценарий за възстановяване на икономиката от коронавирусната криза, в който безапелационен лидер като най-добра за производство държава е Китай.

България е в топ 20 и на най-разходоефективните страни за производствения сектор, на едно ниво с Турция, Румъния, Унгария и Чехия. Китай е лидер и по този показател.

Докладът анализира 48 страни в Европа, Америка и Азия. Те са класирани по прогнозираната им способност да рестартират производствените си сектори след отпадането на ограничителните мерки за спирането на коронавируса.

Нови тенденции заради пандемията

Производственият сектор започва да се отваря отново по целия свят, но заради пандемията от новия  коронавирус COVID-19 се появяват нови тенденции, посочва се в доклада.

Китай запазва челната позиция в класацията на базовия сценарий, следван от САЩ. „И Китай, и САЩ предлагат голям потребителски пазар, достатъчно предлагане на работна ръка и стимули както на федерално, така и на щатско ниво, както и изградена инфраструктурна мрежа“, казва Джейсън Толивър, глобален ръководител на звеното  за търговски изследвания на компанията.

Топ пет се допълва от Индия, Чехия и Канада.

Снимка: БГНЕС

Още по темата прочетете в Investor.bg.