Доц. Кунчев за Bulgaria ON AIR: Нови мерки, ако продължи нарастването на случаите

"Имаме вече и дифузно разпространение", заяви той

03.07.2020 | 10:33 Редактор: Искра Ангелова

В последните дни регистрираме много повече случаи на заразени с новия коронавирус. Расте и броят на починалите, които вече са 232-ма.

"В момента ситуацията не е същата нито в България, нито в света. Неминуемо обаче, ако има продължаващо нарастване на случаите, очевидно, че допълнителни мерки трябва да бъдат взети. Не е задължително да бъдат от този характер, който беше в началото, тъй като ние вече понатрупахме опит. Виждаме кое работи, кое не работи, кое е по-ефективно. Самата болнична мрежа разви значително системата от отделения, които могат да работят с Ковид-19. Можем да увеличим броя на леглата, ако е необходимо", заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в специално интервю за Bulgaria ON AIR.

Според него към ситуации, в които ще има блокиране на цели градове, като областните и столицата, няма да се стигне, защото тази мярка пречи на нормалния живот - стопански и личен. 

"Хората не могат да си планират живота, почивката, а ефектът не е чак толкова голям. Установяваме, че там, където възникне огнище, е много по-добре там да се съсредоточим, да има по-силни мерки. Затваряме цели предприятия, изследваме цели колективи, търсим контактните лица и засега в рамките на няколко дни успяваме да санираме такива огнища и те вече да нямат нови случаи", допълни доц. Кунчев.

Здравният инспектор посочи още, че на база на такива огнища започва по-активно пренасяне на вируса. 

"Имаме вече и дифузно разпространение. В големите градове София, Пловдив възникват случаи, при които трудно се намира връзката един с друг. В ежедневието се срещаме с толкова много хора, че има възможност на различни места да получим вируса от някой носител", заяви още той.

Доц. д-р Ангел Кунчев избягва да прогнозира, каквото и да било за вируса, защото Ковид-19 доказал, че не подлежи на прогнозиране. 

"Нито има точните характеристики на другите респираторни вируси, за да кажем, че сезонът му е зимният. Сблъскваме се с прояви на вируса, които няма как да предвидим. Всички имаме опасения, че когато настъпи есенно-зимният период, това ще облекчи предаването на вируса. Хората започват да са на закрити помещения, контактите са още по-интензивни.", категоричен е експертът.

Вижте цялото интервю на Даяна Георгиева с доц. д-р Ангел Кунчев във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Няма ли да измре тая гад сега при тия високи температури Сигнализирай за неуместен коментар