Връчиха фишове за 1,5 млн. лв. на ГКПП-тата

При връчването на наказателните постановления глобата не става автоматично изискуема

30.06.2020 | 12:55 Редактор: Александра Иванова
Връчиха фишове за 1,5 млн. лв. на ГКПП-тата

Фишове, наказателни постановления за нарушения и документи за административни глоби за над 1,5 млн. лв. са връчени чрез новата Автоматизирана информационна система "Граничен контрол", разположена по граничните пунктове. Чрез нея МВР има за цел да повиши събираемостта на наложените глоби от водачите на МПС, които напускат страната.

Според Опозицията в парламента с налагането на този вид пречка пред напускащите страната се нарушава тяхното основно право на свободно движение в ЕС. Вътрешното министерство категорично отхвърля тези обвинения с мотива, че служителите на министерството само връчват административно-наказателните документи на водачите, като с това не ограничават свободното им придвижване.

При връчването на наказателните постановления глобата не става автоматично изискуема, взимат се предвид процесуалните срокове по влизане в сила, и сроковете за доброволно заплащане.

След изтичане на законовите срокове глобата става изискуема и държавата е предвидила временно отнемане на шофьорската книжка и временно спиране от движение на автомобила до заплащане на съответната глоба, сочи справката на МВР.

От 1 до 23 юни на водачи, преминаващи през граничните контролно-пропускателни пунктове са връчени 11 347 електронни фиша на стойност 1 530 154 лева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК