Кунчев: Оставим ли нещата на самотек, ще имаме проблеми

Според него основният проблем на здравната система е липсата на кадри

07.06.2020 | 12:15 Редактор: Ивет Арабова
Кунчев: Оставим ли нещата на самотек, ще имаме проблеми

"Рано е за равносметка. Мен ме плаши настройката на хората, че каквото беше, беше, всичко е ок. Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми. Трябва да поддържаме надзора на високо ниво. Моят призив е все още да не считаме, че всичко е отминало и да продължим с мерките, така че да не се връщаме назад, коментира пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му ситуацията ще продължи още поне месец-два. "Мненията са контрастни - между прогнози за осма вълна и тотално изчезване на вируса. Моята прогноза е, че ще продължим да срещаме вируса, но в доста по-ниска интензивност и в неговия зимно-пролетен сезон. Познаваме малко вируса все пак. Тенденцията в северното полукълбо е към ограничаване и справяйки се отделно с тези огнища, ако реагираме адекватно и бързо, няма да стигне до по-широко разпространение“, посочи той.

Доц. д-р Кунчев не изключва никоя теория за произхода вируса. "Ако има нещо положително, то е, че страната ни е много по-подготвена да посрещне каквото и да е предизвикателство в областта на заразните болести. Ние направихме стрес тест на здравната система и е крайно необходимо изводите да бъдат използвани при бъдещите решения. На места частните болници се включиха бързо, но има такива, с които все още имаме проблеми. Изводи трябва да се направят както за системата на общественото здраве. 88 000 души бяха сложени под карантина, това е един огромен труд. Но това е нещо, което върши работа“, настоя доц. Кунчев.

Според държавния здравен инспектор основният проблем на системата са кадрите. "Няма откъде да се вземат сестри, лекари, тясно специализирани хора, които да бъдат прехвърлени от едно място на друго, ние не сме Китай“, призна той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК