Рокери се обединиха в масова кръводарителска акция във Варна

Това е първата такава инициатива след края на извънредното положение

06.06.2020 | 19:18 Редактор: Ивет Арабова

Рокери от цяла Североизточна България участваха в първата масова кръводарителска акция след края на извънредното положение у нас.  Два пъти годишно, в началото и края на всеки мотосезон, рокери от Варна и региона даряват кръв безвъзмездно, за да спасят свой колега или непознат. 

"Тази година по-различното е, че имаме една инициатива за една жена, която се бори с левкемията. Всъщност ние ще дарим нашата кръв за нея. Това е нещо хубаво и е нещо, което трябва да се прави, един шанс да се дари живот на някого, който има нужда, всеки трябва да го направи, стига да има такава възможност", каза председателят на Българската конфедерация по кикбокс и муайтай и член на мотоклуб "Вокил" Галин Димов. 

Инициативата е на клуб "Вокил", но тази година има подкрепата на цялото Североизточно мотообщество.

"Толкова обединени, нямало е друга такава година. Така че се очакваме да станем около стотина човека", сподели председателят на мотоклуб "Вокил" Николай Димитров.

Средно по 100 кръводарители дневно са нужни на град като Варна, за да се покрият нуждите на болниците в града. Обикновено са наполовина, а нопоследък и по-малко.

"Като цяло, във Варна не достигат кръводарители и предвид тази епидемична обстановка, която беше налице 2 месеца, ние на практика прекратихме изнесените екипи заради противоепидемичните мерки. В момента имаме недостиг на кръв най-вече от 0+ и А+ и от редките групи разбира се – отрицателен резус фактор, имаме също много малки постъпления", посочи д-р Добромир Стайков от Кръвен център-Варна.

Самите мотористи, като чести свидетели и участници в пътни инциденти, добре знаят цената и на кръвта, и на живота. "Бъдете по-внимателни, оглеждайте се, може да струва някой живот. Този човек има семейства, деца, има родители", апелира Николай Димитров.

Рокерите остават в готовност да помагат в случай на нужда и извън редовните си благотворителни акции.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Браво на тях! Похвална кауза. Сигнализирай за неуместен коментар