Сергей Станишев: Докато животът върви, ние ще се избием помежду си!

Предстои избор за лидер на БСП. Как ще се развие тази битка?

05.06.2020 | 20:11 Редактор: Юлия Христова

Каква е по принцип идеята за този пряк избор на председател. "Аз съм скептичен от самото начало, дали това ще сработи при нас“, каза за предаването "Брюксел 1“ лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Защото много партии от европейската левица го правят като механизъм за привличане на допълнителна енергия. Италианците позволяват всеки гражданин да гласува например срещу малка такса, като по този начин мобилизират периферия, която се ангажира с твоята партия. При нас се получава обратен процес – превръщането му в  бюрократично - апаратна процедура“, коментира лидерът на ПЕС.  

"Избирателната комисия на БСП далеч надхвърля своите пълномощия, като изкуствено редуцира броя на хората, които имат право да гласуват“, категорично заяви Сергей Станишев, като добави: "Защото беше обявено преди два месеца пред Националния съвет, че членския състав на БСП е 83 хиляди човека. Чувам сега от председателя на тази комисия, че сме 60 хиляди. Извинявайте, тези 20 хиляди са умрели от коронавируса ли? Много странни неща чувам“.

"Чувам, че се отписват живи хора. Защо?", добави лидерът на ПЕС и добави: "Отговорът може да бъде само един. Стремежът да се намали бариерата за постигане на 50+1 участие“.

Станишев е категоричен, че ако се подхожда по този начин – това създава напрежение, недоверие към процеса. И затова трябва да се събере Националния съвет.. Най-сетне, след много кандарми и изкуствени напрежения, пак с подписки, натиск върху хората да подпишат едно решение за датата на провеждане на този вътрешно-партиен избор, за провеждане на конгреса „на подпис“, което е противоуставно.

По думите му "впечатлението е, че докато животът върви, ние се вглеждаме в пъпа си и ще се избием помежду си. Това не помага на БСП“. Станишев смята, че изборът на председател на БСП няма да реши с магическа пръчка въпросите. Според него, важна е атмосферата. "От три години постоянно се създават разделителни линии отгоре, от ръководството. Абсолютно изкуствени“, заяви категорично Сергей Станишев.

По отношение на предложения от ЕК антикризисен план за 750 млрд евро Станишев коментира, че всяка страна трябва да представи Национален план за възстановяване от ковид-кризата, който трябва да отговаря на общоевропейските приоритети за модернизация, дигитализация, зелен преход и много силен социален аспект. "Ако искаме да е успешен, този план не може да бъде план само на сегашното правителство, приет набързо на едно заседание и представен на ЕК. Трябва да е национално усилие, в което да бъдат включени експерти, научни среди, политическа опозиция, работодатели, синдикати." заяви президентът на ПЕС.

Как ще се разпределят средствата от ЕС за икономическо възстановяване след пандемията? Целия разговор на Милена Милотинова със Сергей Станишев вижте в събота от 17.30 в предаването "Брюксел 1".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК