Без пълна карантина в Сърница, но и без туристи в следващите 10 дни

Масовото тестване се прави в местна лаборатория

05.06.2020 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

Няма да бъде налагана пълна карантина в най-новото огнище на коронавируса у нас - град Сърница. Кризисният щаб прецени, че мярката не е наложителна и призова къщите за гости да не приемат туристи в следващите 10 дни. До този момент броят на заразените в града е 14 души.

Очаква се до 10 дни огнището да бъде напълно овладяно, ако се спазват всички мерки и на обществените места не се струпват групи от хора. 

"Никаква извънредна ситуация няма. Това е поредният клъстер, поредното огнище на заболяването, което предполагам, че ще овладеем. По-важното е да открием реално източниците на зараза и тях да ограничим, а не цялото населено място. Предприемаме тази мярка като най-крайна и то за малки населени места, където е възможно", обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

В Сърница хората са напълно спокойни. Всичките заразени са без симптоми, а местните са убедени, че заразата няма как да се разпространи. Предстои тестване на служителите на фабрика в Доспат, където работят и пътуват всеки ден над 50 жени от Сърница. 7 от тях са проявили симптоми на коронавирус, но изследванията им все още не са готови. 

Масовото тестване в Сърница се прави в местна лаборатория, за да не се налага хората да излизат извън населеното място.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Туристи в Сърница, има ли такива?! Сигнализирай за неуместен коментар