БСП е твърдо против мед. сестри и акушери да учредяват лечебни заведения

Идеята е добра, но се опорочава, защото у нас няма утвърден медицински стандарт, посочи доц. Георги Йорданов

04.06.2020 | 21:30 Редактор: Александра Иванова

Медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите, както и асистентите на лекарите, ще могат да упражняват самостоятелна практика и да учредяват лечебни заведения без в тях да има лекари. Единственото условие за медицинските специалисти е да имат поне 3 годишен стаж по конкретната специалност. Това става ясно от новите текстове на Закона за лечебните заведения, които парламентът одобри на второ четене. От парламентарната група на БСП се обявиха срещу новия тип лечебни заведения.

Депутатът от БСП доц. Георги Йорданов заяви в "Денят ON AIR", че идеята е добра, но се опорочава, защото у нас няма утвърден медицински стандарт.

"Ние не сме против тази идея. Всеки има право да се труди, но трябва да има система от правила и норми, които да контролират процеса. Никой не казва и как ще се извършва заплащането. Явно ще трябва да се финансира от джоба на българина. Въпросът е като данъчен субект как ще фигурират и ще имат ли касови апарати", коментира депутатът.

Йорданов посочи, че новите текстове в закона за лечебните заведения нарушават изконните взаимоотношения в медицината.

"Това означава, че медицинска сестра ще може да наема лекар и така тя да е над него", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът от БСП каза, че в момента в България се осъществява над 43% доплащане за медицински персонал и здравеопазване, а в ЕС средно е около 20%. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК