Отварят допълнителни 1500 места в столичните градини през август

Част от местата са предвидени за децата с хронични заболявания и със специални образователни потребности, посочи кметът на София

04.06.2020 | 16:42 Редактор: Александра Иванова
Отварят допълнителни 1500 места в столичните градини през август

През месец август ще се отворят 1500 свободни места за кандидатстване в столичните детски градини. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира ремонтните дейности на бул. "България".

"След второ класиране останаха около 2800 свободни места. Част от тях са местата, които сме предвидили и запазили за децата с хронични заболявания и децата със специални образователни потребности. Тези места не се заемат в голямата си част. Ние ще запазим достатъчно места, така че ако има такива деца, да могат да намерят място в детска градина. Ще освободим 1500 места и ще ги обявим през август за всички деца, които кандидатстват в София", обясни Фандъкова.

Кметът на София поясни, че ще внесе доклад за тези нови места в Столичния общински съвет. Следващата стъпка ще бъде докладът да бъде приет от самия съвет. Относно отпуснатите от кабинета 15 млн. лв. за детски градини и училища Фандъкова заяви, че те ще се вложат само и единствено за ново строителство, предаде "Монитор".

"Това са 7 детски градини и 4 училища, чиято обща стойност е 36 млн. лв. За част от тях, за които са готови районните кметове, ще започне веднага строителство. Очаквам да участваме и в програмата на правителството, така че да получим още финансиране", коментира тя и добави, че ако искаме места в детските градини, не трябва да се спира със строителството им.

Фандъкова припомни, че до седмица започва строежа на нова детска градина за 8 групи в "Манастирски ливади". Кметът коментира, че с плановете, които имат за тази и следващата година, ще изчерпат терените, които са подходящи по сега действащото законодателство. Това е причината общината да поиска промени в Наредба на здравното министерство и в тази на регионалното ведомство, които касаят условията и реда за строителство на сгради за детските заведения. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК