КЕВР отсече: По-евтино парно средно с 14% през новия сезон

Задачата на Топлофикация е да върне всичко, платено в повече от софиянци, коментира Фандъкова

04.06.2020 | 13:51 Редактор: Юлия Христова

С 14% да поевтинее парното спрямо предишния отоплителен сезон, обсъжда Комисията за енергийно и водно регулиране. По-рано премиерът Бойко Борисов се закани, че ще обсъди с колеги смяна ръководството на регулатора, заради вчерашните прогнозни разчети, че всъщност се очаква поскъпване на топлото.

"Не вярвайте на всеки слух и всяка информация, която достига до вас. В качеството си на председател на КЕВР заявявам категорично, че цената на парното отопление ще бъде средно с 14% по-ниска за следващия отоплителен сезон спрямо онова, което плащахме през миналия отоплителен период. За София намалението е с 15%", обясни председателят на КЕВР Иван Иванов. 

При цена от 95 лева за мегават час досега, след намалението тя ще е 81 лева за новия период.

От КЕВР посочиха, че не бива да се сравняват нееднородни причини. Прогнозите породили доста дебати, дори било прогнозирано 22% поскъпване на цената на парното за София. Обяснението на Комисията за това - очакваното поскъпване на газа. 

От КЕВР уточниха, че промяна на цените се обсъжда на база промяна на цената на газа, а не на сегашната такава. 

"Задачата на Топлофикация е да върне всичко, платено в повече от софиянци от миналото лято, откакто правителството успя да договори по-ниските цени. Това е задачата на "Топлофикация-София", каза от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Абсолютно несвързани информации. Сигнализирай за неуместен коментар