Българска компания изстрелва сателит в парнтьорство със SpaceX

Мисията е планирана за края на тази или началото на следващата година

04.06.2020 | 12:36 Редактор: Тодор Петров
Българска компания изстрелва сателит в парнтьорство със SpaceX

EnduroSat работи върху софтуерно дефиниран сателит. Изстрелването му предстои да бъде в края на годината. Той  е шест пъти по-голям от предходния. Ще носи 7 различни експериментални електроники, които ще бъдат тествани в орбита за първи път и ще бъдат внедрени в топ мисии. 

Това обяви създателят на българската компания за наноносители EnduroSat и програмата "Космически предизвикателства" - Райчо Райчев, в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

"В последните 10 години рязко се промени начинът, по който се създават космически мисии. Ако допреди това бяха държавни, сега се появиха предприемачи със сериозни амбиции. Секторът се основава на тежък инженеринг и регулации, обикновено това налага да се стартира с многомилионни и милиардни инвестиции", обясни той.

С новия сателит ще революционализираме космическия сектор. Сега мисията ни е много по-мащабна и комерсиална, заяви Виктор Данчев, директор на мисиите в EnduroSat.

Мисията, планирана за края на тази или началото на следващата година, ще се случи с услугите на SpaceX и нейната ракета Falcon 9. Името ѝ ще бъде SPARTAN.

Четете повече по темата и гледайте целия разговор в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ейййй
преди 3 години