Край с брифингите на Щаба, ген. Мутафийски благодари на цяла България

Проф. Тодор Кантарджиев отбеляза, че народът е бил дисциплиниран

04.06.2020 | 09:46 Редактор: Наталия Тотева

След като съобщи данните за новозарезени с коронавирус у нас и обобщи настоящата картина на болестта, председателят на Националния оперативен щаб - ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, на последния брифинг на НОЩ изказа благодарността си към гражданите и звената в страната.

"Благодаря на гражданите, които със своята дисциплина успяха да запазят своето здраве и здравето на своите близки. Искам да благодаря на всички наши колеги, които работеха много усърдно, успяха да се реорганизират болниците. На всички директори на болници, които проявиха разбиране и най-вече на тези, които работеха на първа линия, справиха се и се справят и в момента с този огромен проблем", заяви ген.-майор проф. д-р Мутафчийски.

Той изказа благодарности и към областните управители и кметове, защото те са били от първите, които са се мобилизирали да създадат областните оперативни щабове. Същите тези щабове, според Мутафчийски, са оказали решително въздействие върху управление на кризата на местно ниво.

Генералът благодари и на всички доброволци, които участваха в овладяване на пандемията.

"Всичките с мотивация да бъдат полезни в преодоляването на кризата. Искам да благодаря на правителството за навременните и решителни мерки, които спомогнаха, за да не се случват неща, които се случиха в много други държави", посочи той.

"Искам да благодаря на органите на Министерството на вътрешните работи, които се оказаха в даден момент на кризата най-полезните хора, които отговаряха за спазването на карантината. На "Гранична полиция" за установяване на карантинирани лица. На Министерството на здравеопазването, което показа изключителна адекватност, особено с подразделенията, които са на доц. Кунчев. На РЗИ-тата, които и сега продължават да не спят - за установяването на заразените лица, за ограничаването на клъстърите", каза председателят на Националния оперативен щаб.

Мутафчийски благодаря и на логистичния щаб в лицето на главен комисар Николов.

"Благодаря и на цялата индустрия, която се мобилизира. Не на последно място, благодаря на медиите, защото ако не беше ежедневното отразяване на актуалната информация на текущите проблеми, на популяризиране на това, което става в България, нямаше да има този ефект", отбеляза още Мутафчийски.

Проф. Тодор Кантарджиев подкрепи казаното от него.

"Искам да се обърна към нашето обществото и журналисти и да ги попитам как щяха да реагират като гилдия, ако трябваше днес да признаем  което призна главният епидемолог на Швеция, който каза, че е сбъркал с предложението си да не се налага рестрикция заради коронавируса и много хора са умрели заради неговото решение?", попита проф. Кантарджиев.

Опитахме се да направим нещо и мисля, че го направихме. Защо? Защото народът разбра, народът беше дисциплиниран и държавата реагира така, че не тежки, но навременни мерки, каза още той.

Ген. Мутафчийски благодари и на колегите си от Щаба - на проф. Кантарджиев за неговата мъдрост, който "с типичното си чувство за хумор ни разведряваше в тежки моменти. На доц. Кунчев, за неговия професионализъм, на секретарят на Щаба, който 100 дни не спа.

Вижте още в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Театърът беше добър, но артистите не можеха много, много да импровизират...ха,ха Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Еми време е за море и на щаба Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
1
4 rate up comment rate down comment 1
pavlovi63
преди 3 години
секретарят на щаба който 100 дни не спа... Сигнализирай за неуместен коментар