Какви мерки трябва да се вземат, за да няма дрогирани шофьори на пътя?

Коментар по темата от председателя на БОШ Христо Радков

03.06.2020 | 21:56 Редактор: Ралица Братанова

Без книжка и с няколко стари нарушения на пътя се оказа шофьорът, който удари 8 коли и рани пешеходка във Варна. По първоначални данни в кръвта му е имало и амфетамин.

"Имал е биполярно разстройство, а свидетелството му е отнето за неплатени глоби. Той е имал 20 акта, не чухме за нито един инцидент. Той е бил нарушител на пътя, но не е довел до други инциденти. В случая проблемът с психичното му състояние е по-големият", заяви председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков в "Денят ON AIR".

Според него по-съществен е въпросът защо не е съобразено, че човекът е с биполярно разстройство, защото е известно, че тези хора в един момент са в нестабилно състояние, но в друг - не. Според него е трябвало да бъде проверяван

Пред Bulgaria ON AIR Радков допълни, че заради такива случаи от Българското обединение на шофьорите предлагат МЗ да подава сигнал към МВР за лица, установени като употребили наркотични вещества и свидетелствата им да бъдат отнемани до 3 дни, независимо дали са шофирали под въздействието на опиати.

"Оттам за първите 6 месеца да му бъдат направени минимум 3 внезапни проверки и ако се окаже, че за този период от време това лице е чисто, му се връща свидетелството", обясни председателят на БОШ.

А след това всяка година на същото лице да се прави поне една проверка годишно.

"Всички тези мерки са превантивни, защото законът в момента действа по милиционерския начин - когато видим, че един младеж е нарушил правилата, му дърпаме ушите, а не правим нищо, за да не нарушава правилата", каза още Радков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Дани
преди 3 години
20 акта и никакви последици, ето това е България и нейните закони с две думи. Наркотиците навлязоха толкова силно между хората на всякаква възраст, че въобще не виждам, каква превенция може да има или пък контрол. За някакви смешни пари може да се купят куп гнусни химии и хората точно това правят. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Истината
преди 3 години
Докато има търсене, ще има предлагане - докато има предлагане, ще има консумиране - докато има консумиране, ще има дрогирани шофьори на пътя ! Така че, най-важното е ДА СЕ РАБОТИ С ДЕЦАТА В УЧИЛИЩАТА по този въпрос, за да има превенция, а с вече зависимите - да се работи за тяхното изчистване и отказване ! Също трябва да СЕ НАБЛЕГНЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО върху контрола в дискотеките и други подобни концентрирани центрове за разпространение и зарибяване ! НАКРАТКО - ДЪРЖАВАТА ДА ДЕЙСТВА ! Сигнализирай за неуместен коментар