Депутат от ГЕРБ: КЕВР не вдига цената на парното, това е спекулация

Представените цени от енергийния регулатор са спрямо месец май и така се е получило недоразумение, посочи Владимир Николов

03.06.2020 | 21:52 Редактор: Александра Иванова

КЕВР планира да увеличи годишната цена на топлинната енергия от 1 юли. Това стана ясно от разчетите на енергийния регулатор. През април цената на топлинната енергия беше свалена ударно заради поевтиняването на природния газ. 

Според депутата от ГЕРБ Владимир Николов обаче новината за увеличението е спекулация. Пред "Денят ON AIR" той заяви, че представените цени са спрямо месец май и така се е получило недоразумение.

"Реално погледнато, спрямо предния ценови период, парното е било 95,64 лв., а токът, който изкупуваме всички, е 199,84 лв. Сегашното решение на КЕВР е парното да е 81 лв. Т.е. от близо 96 лв. пада на 81 лв. и се получава 15% намаление на цената. А токът е 168,55 лв., което означава, че целият народ, който купува по-високата цена на тока от "Топлофикация София", ще го купува на по-ниски цени. А софиянци ще се отопляват на по-ниска цена с 15%", обясни депутатът.

По думите на Николов към момента "Булгаргаз" е разпратил на всички свои клиенти споразумителни договори и те ще получат обезщетения за миналогодишните сметки след намаляването на цената на природния газ.

"При подписване от останалите клиенти, т.е. Топлофикациите, на следващия ден още ще бъде отразена новата сметка. В сметките ще бъде описано с колко ще се намалят предходните такива. Пари физически няма да се плащат, освен ако хората не се местят. Предвидено е намалението да се отразява на следващите сметки", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът от ГЕРБ коментира още, че държавните бензиностанции няма да бъдат на загуба и ще бъдат разположени върху държавни или общински терени, или върху места, където други нямат интерес.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК