Отпускат 15 млн. лв. за нови детски градини и училища в София

Близо 7 хил. деца останаха без места след последното класиране за прием в детските градини в столицата

03.06.2020 | 17:52 Редактор: Александра Иванова

Допълнителни 15 млн. лв. отпуска кабинетът за нови детски градини и училища в София. Средствата ще дойдат от държавния бюджет, а решението беше взето само ден,  след като родителите излязоха на протест пред столичната община заради липсата на места в детските градини. Близо 7 хил. деца останаха без места след последното класиране за прием в детските градини в столицата. Детето на Кристина Касабова е едно от тях. В районната им детска градина за 10 места се борели на 150 кандидати. 

"За втора поредна година детето ми не е прието, аз не мога да се върна на работа. Съответно точката за работещ родител отпада, съответно как да си плащам данъците и да съм полезна на тази държава, щом не мога да ходя на работа?", чуди се майката.

В понеделник недоволните родители се събраха пред Столичната община, за да поискат повече места в детските заведения. Само ден след това кабинетът реши да бъдат отпуснати 15 млн. лв. за училища и детски градини в София. 

"Не забравяйте да казвате, че когато аз станах кмет, 40 детски градини бяха реституирани на най-хубавите места в София и от тези псевдодемократи, които сега говорят, синьо-червената мъгла в София ги разпродаде за смешни пари или ги върна. От тогава до сега над 100 нови, ако не ме лъже паметта, сме направили и продължаваме да правим. Тази памет трябва да се пази. Не може 20 и кусур-годишни политици да се обявяват за наша алтернатива, сякаш са се родили вчера", посочи премиерът Бойко Борисов.

Кристина Касабова обаче смята, че детските градини не са достатъчно.

"На нас ни омръзна да се тиражира в медиите, че постоянно се строи и постоянно се ремонтират 100 градини. По проста сметка, ако бяха 100 градини, сега нямаше да има такава липса", коментира тя.

Родителите, чиито деца не са класирани, се надяват на бързо решение на проблема или на финансова подкрепа от общината за покриване на таксата за частни детски заведения. Следващата седмица се очакват и конкретни предложения от страна на Столичната община.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК