"Обединени патриоти" оттеглиха предложението си за таван на субсидиите

Надяват се на консенсусно решение с ГЕРБ

03.06.2020 | 14:10 Редактор: Наталия Тотева

Предвижданите промени в Закона за партиите изненадващо бяха изтеглени от дневния ред на Народното събрание. Текстовете, внесени от "Обединени патриоти", предвиждаха въвеждането на таван от 6 млн. лева за партийна субсидия. 

Преди началото на заседанието промените бяха оттеглени от вносителите. Освен таван на субсидията, те включваха и премахване на юридическото финансиране на партиите.

От "Обединени патриоти" са се отказали от разглеждането на предложението, защото са искали предварително да излязат с консенсусно решение с коалиционните си партньори от ГЕРБ, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

"На един председателски съвет преди около четири месеца, създавайки работна група за изборния кодекс, се уговорихме след като тя приключи работа, да се създаде работна група от всички парламентарни групи на темата за финансирането на партиите. Допуснахме грешка с внасянето на законопроекта, просто това го бяхме забравили, признаваме", обясни съпредседателят на ОП Искрен Веселинов.

Искаме да бъде консенсусна темата за финансирането на партиите, отбеляза още той. Веселинов посочи, че "Обединени патриоти" не се отказват от идеите си.

Не стана ясно дали ОП и ГЕРБ ще излязат с общо решение за Закона за политическите партии. Очаква се то да бъде обсъдено още на следващия председателски съвет. 

"Приехме аргументите на нашите партньори от ГЕРБ, че въпросът е много сериозен и преди да се внесе в зала трябва да се направят консултации с останалите политически сили", каза депутатът от "Обединени патриоти" Валери Симеонов.

Според изтеглените проектопредложения освен премахването на т. нар. отворено финансиране на партиите се предвиждаше и таван на годишната субсидия до 6 милиона лева. Кога ще има консенсус обаче не стана ясно. От пресцентровете и ГЕРБ и БСП отказаха коментар по темата. 

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК