Няма нарушение на плаж Алепу, строежът бил на брегоукрепително съоръжение

Това установи извънредната проверка на РДНСК-Бургас

03.06.2020 | 14:31 Редактор: Наталия Тотева

Няма нарушения при строежа на така наречения "Шофьорски плаж" до защитената местност Алепу край Созопол. 

При проверка на строителния контрол към Бургас бе установено, че четириетажната постройка всъщност не е хотел, а брегоукрепително съоръжение, предвидено по план. 

"Обемите, които виждате не представляват стаи, а по-скоро така е формирано, като носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея", коментира началникът на РДНСК-Бургас Милен Ненчев.

"Това е само една сурова конструкция, бетонна, масивна, която играе единствено укрепителна роля на този етап", каза Калоян Костов от строителния надзор.

Строителството на хотелската част все още не е започнало. Апартаментите ще бъдат построени терасовидно, пред подпорното съоръжение. Не е ясно кога ще започне изграждането на ваканционното селище. Теренът е собственост на "Алепу Вилидж" и е придобит от Община Созопол през 2005 г.

"Брегът ни в цялост по цялото ни Черноморие не изглежда така, както трябва е. Да, и аз като гражданин искам да ми е свободно, но след като законодателството е дало право на собствениците на имоти да реализират дадено инвестиционно намерение, няма как да кажа, че не е така", смята Йорданка Хльостарова от Община Созопол.

Разрешението за строеж е от 2018 г. и е на името на "Главболгастрой" АД. Земята – около 20 декара, попада в 2 защитени зони. Като жест към летовниците инвеститорът е поставил безплатни чадъри.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
vvv
преди 3 години
Защо не питате Ангел Захариев да разкаже как го е проектирал? Сигнализирай за неуместен коментар