Гешев създаде структура за борба с престъпления против интересите на ЕС

Сформирана е и работна група от прокурори от ВКП

03.06.2020 | 12:20 Редактор: Искра Ангелова
Гешев създаде структура за борба с престъпления против интересите на ЕС

Главният прокурор обособи в структурата на Върховна касационна прокуратура специализирано направление за престъпленията против финансовите интереси на ЕС и осъществяването на взаимодействието с Европейската прокуратура, съобщиха от прокуратурата.

Със заповед на главния прокурор, прокурори от отдел 01 "Специализиран" във Върховна касационна прокуратура (ВКП), ще осъществяват връзка с представителите на Европейската прокуратура. Специализирането в тази насока, има за цел създаване на национално ниво на организация за сътрудничество с Европейската прокуратура.

Прокурорите ще осигуряват необходимото съдействие на европейските делегирани прокурори при бъдещата им работа по делата за престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз като измами, присвояване и разходване не по предназначението им на средства на ЕС, както и корупция на служители, отговорни за отпускането и управлението им.

Сформирана е и работна група от прокурори от ВКП за преглед и анализ на действащата нормативна уредба и вътрешните методически и организационни актове в ПРБ, с оглед съответствието им с европейските  норми, за осигуряване на необходимата нормативна, методическа и  организационна обезпеченост на взаимодействието между ПРБ и Европейската прокуратура. 

С оглед реализиране на приоритетите на Прокуратурата на Република България за превенция, разкриване и наказване на конвенционалната престъпност (т.нар. битова престъпност), в структурата на ВКП са обособени и направления за работа по досъдебни производства за престъпления срещу живота и здравето на гражданите и за престъпления против собствеността.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
NikNay
преди 3 години
При нас на село на това му казват мижи да те лажем. . . . Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години