Български ковид-калкулатор прогнозира вероятността да се заразим

Тези данни зависят изцяло от държавите, които ги предоставят

03.06.2020 | 11:25 Редактор: Искра Ангелова
Български ковид-калкулатор прогнозира вероятността да се заразим

Ковид-19 калкулаторът е инструмент за изчисляване на риска от заразяване, който е индивидуален за всеки. Това каза доц. Данаил Брезов, преподавател по математика в УАСГ, в интервю за Bloomberg TV.

"Ако планирате пътуване в чужбина, може да въведете дестинацията, а след това ще се попълнят автоматично няколко параметри - броят заразени на 1000 души и дневното нарастване на този брой. Това са усреднени стойности, които ние изчисляваме на база на съществуващи статистики, които се опресняват всеки ден", допълни той.

По думите му тези данни зависят изцяло от държавите, които ги предоставят.  

"Има някои страни, които въвеждат данни веднъж на две седмици, други - по няколко пъти на ден. Има такива, които тестват масово и такива които казват, че няма вирус. Практиките са различни, така че на тези автоматични стойности човек не трябва да се предоверява. В някои случаи реалната стойност на параметъра е в пъти повече", каза още преподавателят.

В началото на епидемията от Ковид-19 доц. Данаил Брезов разработва платформата заедно с Борислав Иванов, който е софтуерен инженер в Uber.  

Вижте цялото интервю в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Гошо
преди 3 години
https://infected.boby.dev е линка до калкулатора Сигнализирай за неуместен коментар