България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Велоалеите на "Каблешков" в София предизвикаха недоволство

От Сдружение "Велоеволюция" коментираха проблемите с проекта за Bulgaria ON AIR

03.06.2020 | 09:18 Редактор: Наталия Тотева

Преди три дни започна разширението на столичния булевард "Тодор Каблешков", а идеята е да се продължи изграждането на вътрешния градски линк, като очакванията са транзитният трафик през центъра на града да се понижи.

След разширението ще има еднопосочни велоалеи, широки метър и половина от двете страни на булеварда. Пешеходци и велосипедисти ще се движат на две различни нива. Радостина и Петя от Сдружение "Велоеволюция" коментираха проекта за "Bulgaria ON AIR".

"Проблемите са основно, че това трябва да е главно велосипедно трасе. Това трасе трябва да осигури бързо, безпрепятствено и безопасно придвижване на всякакви средства за микромобилност. Задминаването е нещо естествено, защото особено велосидепът се движи с мускулната сила на лицето, което го управлява", казaха от "Велоеволюция".

Предвиденото разстояние между два велосипеда изглежда изключително малко - метър и половина, след това два, като има бордюр от едната страна, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

"Българските велоалеи ще заприличат на холандските и датските, само когато са достатъчно широки и удобни. Това целим със сигнала, който пускаме", добавиха още от Сдружението.

Според тях всички страни в Европа са осъзнали кризата за градско пространство в условията на коронавирус. Сигналът им предстои да бъде изпратен до общината, след като получат проекта.

Вижте повече във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК