Децата ни щели да направят България, за която мечтаеха Ботев и Левски

Коментар на режисьора Искрен Красимиров

02.06.2020 | 21:45 Редактор: Искра Ангелова

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира! Да си спомним за подвига на Христо Ботев и да преклоним глава.

Как режисьорът Искрен Красимиров предава урок по дух и родолюбие на децата ни?

"И сме достойни, и не сме достойни за Ботев. Недостойни сме, защото много години неглижирахме въпроса за неговото лобно място, въпроса за паметните знаци по пътя на четата. Но моята вяра е в децата и младите поколения. Затова мисля, че ще бъдем достойни и децата ще направят тази нова България, за която мечтаеха Ботев и Левски. Заради това се съсредоточих върху тях в моите уроци по родолюбие", каза режисьорът Искрен Красимиров в предаването "Денят ON AIR".

За последните 5 години той посещава над 1000 училища у нас и чужбина с проекта си "Незабравимата България".

"Стотици хиляди деца видяха оживелите филми с Ботев и Левски на малкия екран. Важно е децата да имат представа за своя Ботев, своя Левски, своя идеал за родолюбие. Освен филмите и уроците, които направихме, издадохме и няколко книжки "Моят Левски" и "Моят Ботев". Моят Ботев е моят баща, Красимир Стефанов, който е и в автор на книгата. На второ място е моят прапрадядо - Никола Вълчев Минков, който е бил един от 200-те Ботеви четници, а моите Венети - моята майка и моята баба", добави той пред Bulgaria ON AIR.

Искрен Красимиров посочи, че неговият Ботев не е онзи на паметниците - клишираният и легендарен образ на недосегаем.

"Моят Ботев е всеки ден в мен, а не само на 2 юни. Жалко е, че само на един ден и само за няколко минути се сещаме за него. А най-важният завет е да бъдем човечни и да бъдем хора, а след това българи и патриоти", категоричен е режисьорът.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК