Природният газ по-евтин - ще има ли спекулации с връщането на пари?

"Булгаргаз" са направили своите изчисления, обясни проф. Атанас Тасев

02.06.2020 | 21:47 Редактор: Юлия Христова

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди нова цена на природния газ от 1 юни в размер на 20,33 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Решението е взето след подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец юни, с което общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Ще се касае промяна цените на парното. Има едно правило - в дадени случаи КЕВР взема решения да не я променя, каза за "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

"Изключено е да има дори хипотеза за спекулации относно връщането на парите. Ясно е как ще се намаляват цените от май, по старата формула", посочи той.

По думите на проф. Тасев е важно какво количество е употребил всеки клиент, "Булгаргаз" са направили своите изчисления, следва сумата да бъде разпределена. Изключено е да има манипулации на сметки.

"Потребителят ще трябва да избере подходящ доставчик, а той е този с голям брой потребители, тоест пак ще има окрупняване", допълни той за Bulgaria ON AIR. Добре е да се избере голям доставчик, стана ясно от думите му.

Относно темата "Балкански поток" - до края на годината връзката ще бъде направена, прогнозира проф. Тасев.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК