Малкият бизнес отива на свободния пазар за електроенергия (Обновена)

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова моментът е подходящ за тази промяна

02.06.2020 | 19:16 Редактор: Наталия Тотева

От 1 октомври ресторанти, кафенета, фризьорски салони трябва да напуснат регулирания пазар и да се преместят на свободния. Мотивите за това са свързани с искане на Европейския съюз.

Всяко едно малко предприятие трябва само да избере с кой търговец на електроенергия да сключи договор. Според министъра на енергетиката - Теменужка Петкова, сега е добър момент за тази промяна.

"Моментът е благоприятен и отчитайки нивото на цените на електрическата енергия на свободния пазар, свидетели сме на това, че те са много благоприятни и подходящи за такава една промяна", посочи тя.

Промените засягат близо 300 000 абоната с годишно потребление от около 4 500 000 MWh. 

Единствено от БСП изразиха опасения.

"Преувеличаване на броя на потребителите на електроенергийната борса и без да се вземат мерки за повишаване на нейната ликвидност. Струва ми се, че ще скочи цената", коментира Таско Ерменков. 

Ако идеята получи одобрение и в пленарна зала, ще има промени и при ценовите решения които определя регулаторът. За битовите потребители цената на тока ще важи от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г., но за небитовите – този срок ще бъде тримесечен, от юли до октомври.

Вижте още в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК