СЗО: Българчетата са на челно място по употреба на алкохол и канабис

30% от младежите признават, че пият поне един път седмично

02.06.2020 | 20:35 Редактор: Искра Ангелова

Тревожни данни за здравето и поведението на тинейджърите у нас. Те са на челно място по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис. 

Световната здравна организация прави изследването на 4 г. в 45 държави в Европейския регион и Канада. 

Българските деца на 11 и 15 години са на първо място, а 13-годишните – на второ по тютюнопушене. Според данните на Световната здравна организация, пушилите през последните 30 дни юноши на 11 г. са 9%, а при 15-годишните близо една трета. Както и в предишния доклад 15-годишните българи са на първо място по употреба на канабис. 

Двойно се е увеличил процентът на редовно употребяващите алкохол. Като 30% от младежите признават, че пият поне един път седмично. А двама от трима не се хранят балансирано. 

Всеки ден една четвърт ядат сладки неща, а подсладени безалкохолни пие всяко шесто дете. 

Противно на своите съученици, които консумират най-вече пакетирани храни и голямо количество захар и сол, осмокласничката Александра се храни с домашна и здравословна храна, която дори приготвя сама. 

"Направило ми е впечатление, че те ядат повече нездравословна храна и всяко междучасие ходят до лавката за чипс и за такива работи, които не са здравословни. Мисля, че сладкото в големи количества е вредно. Като съм в училище си нося домашно направени сандвичи, не ходя в лавката да купувам", каза Александра.

Според проучвания на специалисти отрицателните характеристики при хранителните навици на децата между 7 и 18 години е, че консумират храни с високо съдържание на добавени мазнини. Към това се добавя и консумацията на алкохол. 

"Хранителните навици се създават от ранна детска възраст. Счита се. че от 1 до 7-годишна възраст моделът на хранене, който възприема едно дете, той ще продължи и по-нататък", сподели диетологът Теодора Дърленска.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК