Рилският манастир остана без държавна субсидия за годината

От Синода обявиха, че средствата за 2020 г. са разпределени за заплати

02.06.2020 | 13:50 Редактор: Ивет Арабова

Без държавна субсидия остава тази година Рилският манастир. Според Светия Синод парите тази година стигат само за заплати на църковните служители. От Министерството на финансите обясниха: Помощта в размер на 26 млн. лв. се разпределя от Синода и оттам решават дали Светата обител ще я получи.

В манастира ситуацията е тревожна от обявяването на извънредното положение насам. На ден в обителта идвали по трима-четирима посетители, а приходите били нищожни.


 
"Ежедневните разходи не са никак малки, това е осветление, отопление, данъци, не сме освободени от данъци, така че те са в доста голям размер, действително положението е много сериозно. Хора са ме съветвали да съкратим някой от работниците, служителите, но първо не е морално, а второ, утре никой не знае тези хора дали ще се върнат на работа, ако си намерят някъде другаде", сподели игуменът на Рилския манастир дядо Евлогий.

В манастира недоумяват защо тази година не получават държавната субсидия от 600 000 лева, която ежегодно се изплаща заради това, че обителта е обект от списъка на ЮНЕСКО. "Има решение на Комисията по вероизповеданията субсидията да се продължи. Но след това се губи някъде в дебрите на нашата бюрокрация и не можем да открием какво се случва с нея", каза още дядо Евлогий.

От Синода обясниха, че нямат уведомление, от което да се разбира, че в отпуснатите от държавата 26 милиона, 600 000 трябва да са отделени за Рилския манастир. И затова всички средства тази година са разпределени за заплати, но не и за субсидии. Освен Рилския, тази година държавни субсидии няма да получат още два манастира - Бачковския и Троянския.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
На Горанов не му е важно културно-историческото ни наследство явно. Сигнализирай за неуместен коментар