Борисов: Работим на пълни обороти по АМ "Европа“ и "Балкански поток“

Вучич определи и двата проекта като изключително важни и общи за България и Сърбия

01.06.2020 | 14:10 Редактор: Юлия Христова

Сръбският президент Александър Вучич пристигна на официално посещение в България. Той беше посрещнат от премиера Бойко Борисов на летище София, а след това двамата направиха инспекция по изграждането на автомагистрала "Европа" и газопровода "Балкански поток"

Борисов и Вучич инспектираха с хеликоптер напредъка по изграждането на АМ "Европа" в района на 17-километровата отсечка между Драгоман и Сливница. 

Вучич определи и двата проекта като изключително важни и общи за България и Сърбия. По думите му "Балкански поток" означава икономически растеж, ръст на промишлеността, осигуряване на важен енергиен източник за двете икономики. По отношение на магистралата той изрази очакване, че скоро тя ще бъде завършена и само за три часа ще може да се пътува между София и Белград. 

От своя страна премиерът Бойко Борисов изтъкна, че в България се работи на пълни обороти за реализацията на двата проекта и поколения наред ще се ползват от това, което се строи в момента.

"Въпреки коронавируса, колкото и трудно да беше, работата не е спирала на АМ "Европа“ и "Балкански поток“, отбеляза министър-председателят.

Според него сериозно върви и строителството на гръцката връзка. Борисов посочи, че целта е диверсификация за целия регион и осигуряване на възможност да бъде докарана газ от различни източници, така че тръбите да бъдат запълнени, веднага щом станат готови. 

"Балкански поток" ще е с дължина 474 км и ще минава през през 11 области, възможно е до края на годината да са готови 17 от тях.  

Завършването на отсечката по договор е 2021 г., но при ускорените темпове, с които се работи и в случай че не възникнат допълнителни и непредвидени затруднения, е възможно строителството да приключи по-рано от предвиденото - в края на настоящата година. Стойността на инвестицията е 117 млн. лв. и се финансира изцяло от републиканския бюджет. В участъка ще има два пътни възела с осветление, както и 11 големи съоръжения – 5 надлеза, 5 подлеза и мост над р. Сливнишка.

Работи се усилено и по изграждането на другия, 14,5-километров участък между ГКПП "Калотина“ и Драгоман. Строителните дейности на обекта стартираха в средата на февруари 2020 г. 

Инвестицията е за близо 165 млн. лв. и се финансира от Механизма за свързване на Европа на ЕС и от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 2022 г. 

Трасето между ГКПП "Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три части. Строителството на първите два участъка, по които се работи в момента, включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. 

Снимка: Министерски съвет

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Само това му е силата на премиера, да се хвали че прави магистрали! А след няма и година,че им трябва ремонт няма значение. Той километри трупа. Сигнализирай за неуместен коментар