Родители искат ваучери за неприетите в детски градини и ясли (+СНИМКИ)

От общината обясниха, че няма такива средства и се инвестира в строеж на нови детски заведения

01.06.2020 | 14:32 Редактор: Ивет Арабова

Родители излязоха на протест срещу недостатъчния брой места в детските градини и ясли в столицата. След първото класиране близо 8 000 деца извън списъците. 

"Ние живеем в "Манастирски ливади". Там няма детски градини, кандидатствахме за 55 места, над 300 деца бяха, нашето дете не е прието, бяхме с нормалния брой – 12 точки. Останахме без ясла тази година, много хора като нас трябва да се връщат на работа, да си издържат семейството, да си плащат кредитите, а при нас се оказва в такава ситуация, че няма кой да го гледа, една частна ясла е 7-800 лева, което е непосилно за нас", споделя Деница, чието дете не е било сред класираните.

Протестиращите поискаха от общината ясен график за строежа и местата в новите детски градини, както и финансова подкрепа за некласираните деца.

"Искаме общината да осигури ваучери за всички неприети деца, с които да подпомогнем частните ясли, детски градини и кооперативи", каза организаторът на протеста Ивайло Спасов.
 
"Общината не разполага с такива средства и няма как да ги предостави, а нашите средства се инвестират в изграждането на нови обекти, за да можем следващите родители, когато дойдат, да им осигурим достатъчно много места", обясни зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

След среща между протестиращите и общината – родителите не бяха удовлетворени.

"Няма конкретни мерки, няма конкретни решения в рамките на седмица-две ще се срещнем пак с техни предложения за решаване на всеобщия проблем. Искаме среща с Борисов, защото само на държавно ниво може да се внесе тази промяна в наредбата", коментира Кристина Касабова, която е сред организаторите на протеста. 

От общината посочват като основна причина за липсата на места в детските заведения големия брой хора, които идват да живеят и работят в столицата. През последните години са построени 103 обекта, а 40 детски градини са станали частни.

"Тази година ще направим това, което е възможно и законно, а именно - ще пуснем допълнителни места, които не са използвани по някакви причини, с есенното класиране, с уседналост, ще действа вече, ще пуснем тези около 1500 места", обеща Чобанов.

Наесен общината ще се опита да приеме всички желаещи деца в Първа градинска група.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Закриха много градини и сега,ох! Сигнализирай за неуместен коментар