Калфин: Предполагам, че съотношението грантове - заеми от ЕК ще е 3:1

България получава 15 млрд. евро от ЕК за справяне с Koвид-19

29.05.2020 | 20:18 Редактор: Ивет Арабова

EK предлага фонд за възстановяване на ЕС от Ковид-кризата за 750 млрд. евро. Ще получи ли България 15 млрд. евро, кога и при какви условия?

"Това е фонд, който трябва да възстанови икономиките и да ги доведе до ново качество. И затова темите, свързани със зелената сделка, с дигитализацията и цифровизацията на икономиката, със социалната инфраструктура, ще бъдат много важни“, каза за предаването "Брюксел 1" бившият вицепремиер Ивайло Калфин. За България можем да очакваме някъде около 15 млрд. евро, което е около 30 млрд. лв. Те ще дойдат под две форми. Едното са грантове, които ние можем да похарчим, а другото са заеми с много изгодни условия и трябва да ги върнем.

"Предполагам, че съотношението ще бъде 3:1 на грантове и заеми. България няма да дължи нищо, извън заема, който ще вземе, защото ние нямаме вноска в този фонд. Парите се набират от финансовите пазари от ЕК“, допълни Калфин.

За какво могат да бъдат изразходвани тези пари? Трябва ли България да изготвя проекти?

За да се използват парите, всяка една страна трябва да изготви план. Този план трябва да бъде  одобрен не само от ЕК. "Страните членки ще бъдат ангажирани с оценка на плановете на всяка една друга страна. Ние трябва да убедим не само ЕК, но и другите страни в общността, че начинът, по който харчим парите, ще бъде достатъчно ефективен, за да се постигнат целите“, уточни бившият вицепремиер.

Трябва ли да доказваме загуби, вреди от пандемията?

ЕК ги следи и без нещо излишно да правим. Пролетната прогноза излезе миналата седмица. Извън страните от еврозоната, "смята се, че България ще пострада най-тежко, заедно с Хърватска. Това е предвиждането на европейските институции“, коментира Ивайло Калфин.

Цялото интервю с Ивайло Калфин можете да гледате в предаването "Брюксел 1 в събота, от 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК