Протест във великотърновско село заради затварянето на 200-годишно училище

Министър Вълчев даде гратисен период от 1 г. и обеща училището да не се закрива

29.05.2020 | 15:54 Редактор: Ивет Арабова

Нов протест срещу затварянето на училище. Този път жители на великотърновското село Поликраище изразиха недоволството си, като пресичаха организирано главния път Русе-Велико Търново, и за кратко затрудниха движението.

Училището в Поликраище е създадено преди повече от 200 години. В момента обаче в него са останали едва 33 деца, повечето от които от околните села. Затова Общинският съвет в Горна Оряховица взема решение то да затвори врати. Местните обаче настояват общинските съветници да отменят решението си. В знак на протест те излязоха на облечени с жълти жилетки те пресичаха в колона пешеходната пътека на главния път Велико Търново - Русе.

Местните са изпратили и протестна подписка до Министерството на образованието. "Защото е голямо село, имаше три училища и не е редно от три, да нямаме нито едно", каза кметът на с. Поликраище Марин Тодоранов.

Освен че учениците са малко, според местните власти и нивото на образованието не е същото като в общинския център. "Големият проблем е, че тези деца не получават адекватно образование на 21 век, защото учат в слети паралелки, там един колега преподава по няколко дисциплини", обясни председателят на Комисията по образование в Общинския съвет на Горна Оряховица - Иван Момъков.

Следващата седмица се очаква де се проведе обществено обсъждане за съдбата на училището, в което ще включат и жители на съседни села. След протеста тази сутрин министърът на образованието Красимир Вълчев се срещна с жителите на село Поликраище. Той даде една година гратисен период на основното училище и обеща да не го закрива.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК