Матури 2020: Строги противоепидемични мерки очакват учениците

Зрелостниците ще трябва да носят маски и ръкавици по техен избор

29.05.2020 | 14:05 Редактор: Юлия Христова

Училищата се готвят да посрещнат зрелостниците при спазване на противоепидемичните мерки. 

В 119-о училище са осигурени 10 стаи, в които 100 ученици ще се явят на зрелостния изпит. 30 квестори ще следят за провеждането на изпитите.

МОН промени датите за провеждане на матурите заради епидемията от Ковид-19. Задължителните изпити ще се проведат - на 1 юни по БЕЛ и на 3 юни - по предмет по избор. За учениците от професионалните гимназии датата на изпита за придобиване на професионална квалификация остава 5 юни.

Изпитите тази година ще започнат в 9.00 ч сутринта. Освен документ за самоличност, учениците ще трябва да носят маски и ръкавици по техен избор. На входа на учебното заведение на зрелостниците ще им бъде мерена температурата

Във въпросното училище те ще бъдат допускани през два входа, а разстоянието между тях по време на самия изпит ще е 1,5-2 метра

В София тази година на матури ще се явят 9 000 ученици, разпределени в 95 училища. 

"Имаме само 1 ученик от целия ни випуск, който е уведомен, той е наясно. Няма да се яви на ДЗИ. Съответно за него остава следващата стъпка сесията август-септември, но това няма да му попречи да кандидатства за висше училище наесен", обясни началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.

Заради противоепидемичните мерки тази година за матурите са ангажирани повече стаи и квестори. "Ангажирани са 2 666 души като квестори, те са разположени на двама в изпитна зала, на входовете, по коридорите", добави Кастрева.

Изпитите след 7 клас ще са на 15 юни по БЕЛ и на 17 юни по математика. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Успех на учениците утре! Сигнализирай за неуместен коментар